Roosachtig

De site van het rozendorp Lottum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

17 juli 2004 Lottum In het Noord-Limburgse dorpje Lottum, volgens eigen zeggen hét centrum van de Nederlandse rozenteelt, staat op 7, 8 en 9 augustus 2004 de roos centraal. Het rozenfestival gaat van start. Lottum leeft dan drie dagen in een sprookjeswereld.

Tienduizenden rozen zijn gebruikt voor mozaïeken, modeltuinen en versierde objecten. Daarnaast staan er rozen langs de rivier de Maas, de grachten en kasteel en kerk. Er kan ook genoten worden van rozenlekkernijen, rozenfietsroutes en rozenmuziek. Activiteiten zoals het rozenfestival, de open dagen bij kwekerijen en de rozenfietsroute worden georganiseerd door de Stichting Rozendorp Lottum. Deze stichting, die louter uit vrijwilligers bestaat, stelt zich ten doel om het dorp Lottum te promoten als Rozendorp van Nederland.

Begin 1900 deden de rozen hun intrede in Lottum. Tot de Tweede Wereldoorlog werden de rozen gekweekt in combinatie met andere gewassen. Na de oorlog groeide de productie van rozen. Op dit moment worden er in Lottum en omgeving ongeveer twintig miljoen rozen per jaar gekweekt. Dit is ongeveer zeventig procent van de totale Nederlandse rozenproductie.

Tweejaarlijks wordt in augustus het rozenfestival in augustus in het tweede weekend gehouden. In de tussenliggende jaren zijn er open dagen bij diverse kwekerijen. Dit jaar valt het rozenfestival op 7, 8 en 9 augustus.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2004-07-17 10:55:44 - 1317