Britse royals lenen schilderijen aan Mauritshuis

'De muziekles' van Vermeer is pronkstuk van tentoonstelling

Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection Nieuws door
Foto 1. Links: Installatie 'De muziekles' van Johannes Vermeer. Rechts: Johannes Vermeer (1632-1675), Dame aan het virginaal met een heer ('De muziekles'), c.1660-1662, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

archief oud artikel 27 september 2016 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland De Royal Collection, die nog steeds wordt beheerd koningin Elizabeth II, bevat topstukken van schilders als Gerrit Dou, Johannes Vermeer en Jan Steen. Voor de tentoonstelling Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection zijn schilderijen van Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw naar het Mauritshuis gehaald. Portretten van het echte leven: ruziënde boeren, hardwerkende bediendes en flirtende dames.

Zeldzame Vermeer terug in eigen land

Het heeft even geduurd, maar dankzij Elizabeth's vrijgevigheid hangt 'ie er weer: 'De muziekles' van Johannes Vermeer is na een afwezigheid van twintig jaar weer in Nederland te zien. In totaal zijn er wereldwijd maar 36 schilderijen van Vermeer bewaard gebleven. Het extreem zeldzame schilderij werd in 1762 door Engelse koning George III gekocht - pas later werd duidelijk dat het een Vermeer was. Meer pareltjes als deze zijn weer op eigen bodem te zien in de tentoonstelling Hollanders in Huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection. Werken uit de Gouden Eeuw van Gerrit Dou, Jan Steen, Pieter de Hooch en Gerard ter Borch hangen in het Mauritshuis. Ander topstuk is 'Vrouw in een slaapkamer' van Jan Steen - een pittig en verleidelijk plaatje voor die tijd.

Het gewone leven in beeld

Alle tweeëntwintig schilderijen die in de tentoonstelling te zien zijn, hebben gemeen dat ze momentopnames uit het alledaagse leven van de Hollandse Gouden Eeuw laten zien. Een vrouw die haar kousen uittrekt, een meisje dat uiten hakt, dronken boeren, personeel dat zichzelf vermaakt in hun kruidenierswinkeltje. Zo is in het pronkstuk 'De muziekles' te zien hoe een vrouw muziekles krijgt van een man. Boven het virginaal hangt een spiegel, waarin je het gezicht van de vrouw kunt zien. Leuk detail: ook de voet van de schildersezel van Vermeer is in de spiegel te zien.

Bedankt Elizabeth en familie

Een beetje een gek idee dat zoveel Hollandse meesterwerken worden 'geleend' van Groot-Brittannië, maar de Britten zijn nou eenmaal gek op 'onze' kunst. De schilderijen zijn al honderden jaren in bezit van het Britse koningshuis; verschillende vorsten kochten door de jaren heen prachtige kunstwerken op. Inmiddels is het een riante kunstverzameling binnen de familie, waar koningin Elizabeth II beheerder van is. Dezelfde tentoonstelling was eerder onder Engelse noemer in Londen en Edinburgh te zien.

Hollanders in Huis is in het Mauritshuis te zien vanaf 29 september 2016 tot en met 8 januari 2017. Leuk weetje: Op dinsdag 11 oktober brengt Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Cambridge - beter bekend als Kate Middleton - een exclusief bezoekje aan de tentoonstelling.
Foto 2. Links: Gerrit Dou, 'De kruidenierswinkel', 1672, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016. Rechts: Gerrit Dou, 'Meisje dat uien hakt', 1646, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016
Foto 3. Jan Steen, 'Vrouw in een slaapkamer', 1663, Royal Collection Trust / © Hare Majesteit Koningin Elizabeth II 2016

Laatst gewijzigd: 2016-09-27 10:33:23 · Gepubliceerd: 27 september 2016 - 1345