1

Reis naar alle paradijzen op aarde in een middag

Het Nationaal Tinnen Figuren Museum neemt je mee naar vroegere paradijzen

Paradijzen van Weleer Nieuws door
Foto 1. Sierlijke vorstenoptocht. Foto: Nationaal Tinnen Figuren Museum

archief oud artikel 6 januari 2017 Cultuur Ommen, Overijssel In het Nationaal Tinnen Figuren Museum wonen tienduizenden poppetjes, gemaakt van tin. Het is geen kinderspeelgoed, nee, deze figuren vertellen stuk voor stuk een verhaal. Inca's, indianen, Azteken en veel meer oude volken nemen je mee in hun paradijzen tijdens de tentoonstelling Paradijzen van Weleer. Bewonder prachtige handgeschilderde kunstwerkjes terwijl je je algemene ontwikkeling voelt toenemen in het museum dat geschiedenis ademt.

Rond de wereld in een middag

Ga mee op wereldreis tijdens Paradijzen van Weleer! In een middag maak je kennis met alle beschavingen die de wereld ooit heeft gekend. Van een spectaculaire Indiase vorstenoptocht met olifanten en kamelen tot een primitief volk dat met speren achter een bizon aanrent, en van het Bijbelse paradijsverhaal tot de indrukwekkende Incacultuur. "We laten de ontwikkeling van de menselijke beschaving zien", vertelt Henk Dooijes, conservator van de tentoonstelling. "En min of meer stellen we de vraag: wat versta jij onder het paradijs? Is dat iets dat geweest is, of nog moet komen?"

Lesje geschiedenis

De reis begint bij het paradijsverhaal uit de Bijbel. Henk: "Dat is eigenlijk de voorgeschiedenis van de mens, toen ze nog niet bewust leefden. Toen ze van de vrucht aten, kregen ze bewustzijn. De tentoonstelling draait er eigenlijk om: hoe heeft de mens zich sindsdien ontwikkeld?" Bewonder het oude Afrika en reis vanuit daar verder per olifant naar India. Vervolgens ga je van China en Japan naar de indianen in Amerika en in een diorama ontmoet je in de troonzaal de Aztekenkoning. "De tentoonstelling is leerzaam en hoopvol", vertelt Henk. "En we geven leuke weetjes mee. Wist je dat je hersenen tien keer zoveel energie gebruiken als je spieren? Toen de hersenen zich begonnen te ontwikkelen, gingen mensen ook vlees eten in plaats van planten: daardoor kregen ze de energie die ze nodig hadden om te denken. Dat soort ontwikkelingen willen we laten zien."

Verkleed je als Romein

Het museum organiseert naast tentoonstellingen ook leuke activiteiten voor kinderen. Zo kunnen ze drie reizen door de tijd maken tijdens bijvoorbeeld een kinderfeestje. Hijs jezelf in een Romeins kostuum en leer over het begin van het schrift, waterleidingen en flatgebouwen. Of reis terug naar de middeleeuwen en eet net als de mensen toen van houten bordjes. Ontdek in de tijd van Napoleon hoe het geld steeds een beetje beter verdeeld werd in de samenleving.

Handig om te weten

  • De tentoonstelling Paradijzen van Weleer is te zien van 14 januari tot en met 29 oktober 2017 in het Nationaal Tinnen Figuren Museum.
  • De toegangsprijs is €6,00 voor volwassenen en €3,50 voor kinderen van vijf tot en met twaalf jaar. Voor groepen vanaf twaalf personen is er groepskorting.
  • Kom je met een groep? Dan is een rondleiding met gids mogelijk. Neem van tevoren contact op.
Foto 2. Leer over allerlei beschavingen van de wereld. Foto: Nationaal Tinnen Figuren Museum
Foto 3. Verschijn voor de troon van de Aztekenkoning. Foto: Nationaal Tinnen Figuren Museum

Laatst gewijzigd: 2017-01-06 11:22:56 · Gepubliceerd: 2017-01-05 11:43:02 - 1491


-advertentiepositie-