Met een peuter naar de Efteling, is dat leuk?

Van de nieuwe Kleren van de Keizer tot een ritje in de Droomvlucht

Dagje Efteling Reportage door
Foto 1. Een kijkje in het dorp van de Laven.

26 februari 2017 bijgewerkt: 26 maart 2019 Kaatsheuvel, Noord-Brabant Gezellig een dagje uit met je peuter naar de Efteling is dat een goed idee? Wij namen de proef op de som en deden samen met een tweejarige een dagje Efteling. Lees onze tips voor als je met een peuter naar de Efteling wilt. Wat is er leuk en wat kan je beter vermijden? Iets met veel te grote regenbooglolly's, poffertjes en het leeg kopen van de souvenirwinkel...

Bang voor de grote boze wolf

In de verte doemen de karakteristieke punten op van het entreegebouw van de Efteling. Eenmaal binnen, begint ons avontuur in dit magische sprookjespark. We worden begroet door de Gelaarsde Kat en blonde prinses die op Assepoester lijkt. Omdat het Sprookjesbos het eerste is wat we tegenkomen, besluiten we ons avontuur hier te beginnen. Als een stel Roodkapjes lopen we langs verschillende scènes uit bekende sprookjes. De dansende Rode Schoentjes, de Kleine Zeemeermin en Klein Duimpje passeren de revue. Peuter Rachel lijkt zich vooralsnog erg ongemakkelijk te voelen en wil onder geen beding de buggy uit. Om ons heen zien we verschillende peuters vrolijk van sprookje naar sprookje huppelen. Ze hebben er de grootste lol in. Ach, wellicht moet Rachel even wennen. Eenmaal bij sprookje tien aangekomen, zit ze nog steeds verstijfd in de buggy. Maar bij de Indische Waterlelies gaat het beter, ze wil zowaar de buggy uit op voorwaarde dat ze stevig wordt vastgehouden. Want ja, die kleine elfjes en zingende witte ganzen komen toch wel bedreigend over... Het Meisje met de Zwavelstokjes slaan we maar even over.

Zweven door de Droomvlucht

Gelukkig hebben we een hele handige Efteling-plattegrond bij de hand waarop precies staat aangegeven wat wel en niet geschikt is voor de kleine gasten. En er valt genoeg te kiezen! De nostalgische speeltuin Kindervreugd is favoriet bij onze peuter, want wat is er nou leuker dan schommelen en van de glijbaan af als je twee jaar oud bent? Ook de Kleuterhof en een ontmoeting met Pardoes en Pardijn staan op ons to-dolijstje. We vervolgen onze weg naar de Droomvlucht. De rij is lekker kort aangezien het een gewone schooldag is. Maar op het moment dat we mogen instappen, begint Rachel al heel hard 'nee' te roepen. We stappen toch maar in, want wie weet draait ze wel bij. In het donker zweven we langs betoverende taferelen met prachtige elfjes en oerlelijke trollen. Het is pikkedonker, waardoor de reactie van Rachel lastig te peilen is. De foto die tijdens ons ritje gemaakt wordt, maakt ons ook niet veel wijzer aangezien alleen haar staartje zichtbaar is. Tijd om even lekker te gaan lunchen, en dat kan in de Efteling op genoeg plekken! We kiezen een pittoresk uitziend poffertjesrestaurant waar iedereen in verschillende coupés op z'n gemak even een vorkje meeprikt.

Een kijkje in het dorp van Laaf

In het dorp van Laaf liggen we in een deuk om de verschillende lachspiegels en pakken we een ritje mee in een Lavenkarretje op de Monorail. Hierdoor nemen we letterlijk een kijkje in het leven van de Laven. Van kleine Laafjes die braaf achter hun schoolbankjes zitten en met hun veer en inkt aan het schrijven zijn, tot het Lariekoekhuys waar een dikke bakker koekjes bakt en een stout hulpje ondersteboven aan de molenwieken hangt. Vooral de glijbaan in het Laafdorp is favoriet bij onze peuter. Een echte hit is de miniatuurwereld in het Marerijk, waar een prachtige sprookjesstad tot in detail is nagebouwd in miniatuur en waar verschillende modeltreintjes doorheen rijden. Rachel lijkt het allemaal erg fascinerend te vinden en wil hier wel een poosje blijven. En hoe leuk is het dat er ook nog een ritje gemaakt kan worden in een echte stoomtrein die door het hele park rijdt? Onderweg maakt de trein een tussenstop in het Ruigrijk, waar onder andere de Python (stalen achtbaan met loopings) en de Vliegende Hollander (waterachtbaan) te vinden zijn. Wij blijven dus nog even zitten.

Hebberige peuterhandjes in souvenirwinkel

Na vier uur door het park te hebben gelopen, kan Rachel nog maar met moeite op haar benen staan. We besluiten dat het tijd is om naar huis te gaan. Maar natuurlijk niet voordat we een bezoekje hebben gebracht aan één van de vele souvenirwinkels. Met een veel te grote regenbooglolly en een prinsessenbeker verlaten we met een tevreden peuter het park. Conclusie? Als je een bang aangelegde peuter hebt die je liever niet de stuipen op het lijf jaagt, vermijd dan het Sprookjesbos of wacht nog even een paar jaar. Maar buiten dat kun je wat ons betreft prima een gezellig dagje met je peuter naar de Efteling!

Deze Efteling-attracties zijn een aanrader voor peuters

Foto 2. Knibbel, knabbel, knuisje... Wie knabbelt er aan mijn huisje?
Foto 3. De betoverende miniatuurwereld, favoriet bij onze peuter.
Foto 4. De pratende boom in het Sprookjesbos, bijna niet van echt te onderscheiden!
Foto 5. Lekker van de glijbaan in het dorp van de Laven.

Laatst gewijzigd: 2019-03-26 16:21:40 · Gepubliceerd: 26 februari 2017 - 7404