Maritiem festijn in het hart van Hasselt

Hassailt 2017 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Het is oud-Hollands gezellig tijdens Hassailt 2017

22 juli 2017 Toerisme Hasselt, Overijssel Vanaf 27 juli barst in Hasselt vier dagen lang het scheepvaartfestijn Hassailt 2017 in het historische centrum los. De trots van de Hanzestad komt maar eens in de vijf jaar voor en er komen wel 70.000 mensen op af. Voorzitter Kees van der Klocht: "De Hasseltse bevolking is er heel gek mee, vragen of het niet elk jaar of om de twee jaar kan. Maar we willen het leuk houden! Vandaar de opzet." Dit jaar is de vijfde editie. Extra fijn: entree is gratis.

Foto 1. Bruggen open: het festijn kan beginnen! Foto: Hassailt.

Nautische nostalgie in Hasselt

Vanaf 27 juli tot en met 30 juli staan de bruggen van Hasselt open voor Hassailt 2017. Kees: "Donderdag om 11:00 uur komen er zo'n 210 schepen binnen voor de sail-in." De schepen komen van heinde en verre; een mooi gezicht. Ook vaart er een oude stoomsleper mee, waar mensen een rondvaart in kunnen maken. Het festijn heeft een nautisch thema met zeemanskoren, markten en zelfs een oude oud-Hollandse baggermolen die op het plein in ere is hersteld. Een rockband zul je op Hassailt niet snel tegenkomen. "We hebben ooit een editie met Mooi Wark in een feesttent gehad. Dat was niet zo handig; dan kunnen de schepers die vlakbij de tent aangemeerd liggen niet slapen." De charme van het feest is het historische hart van Hasselt en alle maritieme pareltjes die daarbij horen. Maar het echte succes is de goede sfeer en de gastvrijheid. Kees: "Er is een hele goede samenwerking met de bevolking en de schippers. De schippers moet je overtuigen; 'kom naar Hasselt!'. En ze komen al 25 jaar. De bevolking denkt heel erg mee. 'Wilt u even een wasje draaien? Hebt u stroom nodig?' Heel erg gastvrij."

Gratis scheepvaartfestijn

Zeemanskoren, concerten, een gigantische markt van drie kilometer lang en heel veel leuke kinderactiviteiten. Het hele centrum van Hasselt is het decor van Hassailt. Kinderen kunnen een zeilles volgen, zelf knutselen en gieklopen: boven het water balanceren en heen en weer lopen over een giek. De zaterdag is altijd populair, vertelt Kees. "Het ligt een beetje aan het weer, maar meestal hebben we op zaterdag 40.000 tot 50.000 bezoekers. Dit jaar verwachten we nog meer. Er gaan geruchten dat er vanuit Giethoorn bussen vol Chinezen komen." Wat Hassailt nóg leuker en toegankelijker maakt: het is gratis. "Het pontje vaart voor €1,- en de bus kost ook zoiets. Dat zijn geen prijzen. Als je voor pak 'm beet €2,- een dagje uit kunt, heb je niks te klagen! Natuurlijk moet je wel je eigen drankjes betalen hè," aldus Kees. Zelf is hij ook van plan een drankje te pakken, maar dan wel na de festiviteiten. "Als de bruggen weer dicht zijn vlieg ik naar het terras voor een lekker biertje. Hopelijk kunnen we dan weer proosten op een goede editie."

Hassailt 2017: handige weetjes

  • Hassailt barst los vanaf 11:00 uur donderdag 27 juli tot en met zondag 30 juli;
  • Het festival vindt om de vijf jaar plaats en viert dit jaar met hun vijfde editie een bestaan van 25 jaar;
  • Op zondag hebben meerdere kerken een speciale maritieme dienst;
  • Tijdens Hassailt zijn er 210 schepen te bewonderen vanuit heel Nederland;
  • Op eigen initiatief varen in de grachten is in verband met veiligheidsoverwegingen niet mogelijk;
  • Bekijk het volledige programma van Hassailt 2017.
Foto 2. Doe mee aan allerlei leuke activiteiten in Hasselt. Foto: Hassailt.
Foto 3. Zeemanskoren en bootje varen in het historisch centrum. Foto: Hassailt.
Foto 4. Bewonder oude ambachten in Hasselt. Foto: Hassailt.
Een markt van drie kilometer lang in het centrum. Foto: Hassailt.
Een gratis festijn met een oud-Hollands tintje. Foto: Hassailt.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-07-24 08:55:31 · Gepubliceerd: 2017-07-21 12:17:13 - 1135