Hoe ziet de American Dream eruit?

Een tentoonstelling met Andy Warhol, Roy Lichtenstein en meer!

Tentoonstelling The American Dream Nieuws door
Foto 1. Het schilderij Amsterdam Diner, gemaakt in 1980 door Ralph Goings en te zien in het Drents Museum. Foto: Courtesy of Louis K. & Susan P. Meisel, New York Courtesy: The estate of Ralph Goings

archief oud artikel 16 november 2017 Toerisme Assen, Drenthe Het naoorlogse gedachtegoed van de Amerikaanse droom verbond de inwoners van Amerika met elkaar. Vrijheid en gelijkheid voor iedereen, was het ideaal. Dat is terug te zien in de kunst van het Amerikaanse realisme, in de werken van onder andere Andy Warhol en Roy Lichtenstein. Verken kunst uit de periode van 1945 tot 2017 en reis mee naar de cultuur van het naoorlogse Amerika in de tentoonstelling The American Dream - American Realism 1945 - 2017!

Dubbeltentoonstelling

The American Dream - American Realism 1945 - 2017 is een unieke tentoonstelling. Niet allerminst vanwege het onderwerp, maar vooral ook omdat het één tentoonstelling is die te zien is op twee plekken in Europa. Een gedeelte van de tentoonstelling spot je in het Drents Museum in Assen en de rest in Duitse Kunsthalle Emden. De beide museums hebben samen een primeur te pakken: het is de eerste keer dat zo'n uitgebreid overzicht van na-oorlogse kunst uit Amerika te zien is op Europees grondgebied! In Assen ontdek je kunst van 1945 tot 1965 en werken uit 1965 tot heden zie je in Emden.

Wiens werk kun je er zien?

Aan kunstenaars in Amerika geen gebrek in de periode 1945 tot 2017. Werk van een groot gedeelte van grote namen uit deze tijd is te zien in de tentoonstelling. Ontdek bijvoorbeeld popart van de bekende Andy Warhol en Roy Lichtenstein, realisme uit de American scène van Edward Hopper, modern realisme van Alex Katz en de levensgrote, zeer realistische portretten van Chuck Close. Verder zie je de bijna foto-achtige schilderijen van Stone Roberts en de rauwe, figuratieve portretten van Alice Neel. Zeggen al deze namen je niets? Google ze maar eens, dit zal ongetwijfeld een feest der herkenning zijn!

Meer dan tweehonderd kunstwerken

In totaal zijn er meer dan tweehonderd schilderijen, werken op papier, foto's en sculpturen te zien. Ben je niet in staat om allebei de musea te bezoeken? Koop dan de gelijknamige en uitgebreide publicatie over de tentoonstelling in de shops in een van de museums. Dan voelt het toch een beetje alsof je de kunst echt gezien hebt.

Facts and figures:

  • De tentoonstelling is te bewonderen van 19 november 2017 tot en met 27 mei 2018 in het Drents Museum en Kunsthalle Emden.
  • Tickets kosten € 15,00 per stuk voor volwassenen. Kinderen tot achttien jaar mogen gratis naar binnen. Er zijn diverse kortingsmogelijkheden.
  • Ben je van plan om beide musea te bezoeken? Koop dan een combiticket voor € 19,00.
Foto 2. Het schilderij Morning Sun, gemaakt in 1952 door Edward Hopper en te zien in het Drents Museum. Foto: Columbus Museum of Art, Ohio
Foto 3. Het schilderij Grand Central Terminal: An early December Noon in the Main Concourse, gemaakt in 2009 - 2012 door Stone Roberts. Foto: Stone Roberts, Courtesy of The William Louis-Dreyfus Foundation Inc. Louis-Dreyfus Family Collection

Laatst gewijzigd: 2018-02-22 09:17:24 · Gepubliceerd: 16 november 2017 - 856