Theeleuten tussen de alpaca's

Geniet van thee met lekkers op de alpacafarm van Debby

Alpaca Tea Time Reportage door
Foto 1. Een onvergetelijke ervaring: theeleuten tussen de alpaca's. Foto: DagjeWeg.NL.

22 juli 2018 bijgewerkt: 15 oktober 2019 Natuur Lemelerveld, Overijssel Sociaal, schattig en fluffy met een zeer hoog knuffelgehalte: alpaca's. Een van de meest aandoenlijke beesten die op deze aardbol rondhuppelen. Tel daar de ultieme smul-en-bijklets-activiteit bij op en wat krijg je dan? Alpaca Tea Time! DagjeWeg.NL trakteerde zichzelf op deze onvergetelijke ervaring op een alpacafarm in Lemelerveld.

Gezellige beestenboel

Op een top secret locatie in Lemelerveld bevindt zich een bijna niet te verdragen dosis schattigheid. Alles wat dier en aandoenlijk is, vind je op de alpacafarm van Debby. We worden enthousiast ontvangen, kiezen een picknicktafel uit en komen gelijk tot rust door de landelijke, relaxte sfeer op de farm. Het lijkt wel of de film Babe tot leven is gekomen. Het is een gezellige beestenboel. We zien een dikke kip, twee tamme varkens die op hun buikjes gekriebeld willen worden, schildpadden, leguanen, katten, papegaaien en natuurlijk een kudde te schattige alpaca's. We krijgen op een zelfgemaakte etagère een enorme hoeveelheid aan heerlijke zoetigheden voorgeschoteld. Karamel zeezout fudge, verpakte snoepjes, zuurtjes, chocolaatjes. Een gigantische snoeptoren! Eigenlijk komen we amper aan eten toe, want we zijn zo onder de indruk van alle dieren. De alpaca's snuffelen vrolijk op hun gemakje rond en zijn zo lief en sullig. We zijn helemaal zen en genieten van ons boerderijmomentje, terwijl de varkens af en toe knorren en een kleine alpaca af en toe van zich laat horen.

Dromen van het buitenleven

Het begon als een droom en bleek een gat in de markt: theeleuten op een boerderij vol alpaca's. De dierenliefde straalt van Debby af, die als eerste in de hele Benelux met theeleuten tussen de alpaca's op de proppen kwam. Inmiddels nemen andere farms het idee over, maar we betwijfelen of daar ook zo'n persoonlijke, liefdevolle en serene sfeer hangt. Vroeger werd Debby altijd als meisje-meisje aangekleed en mocht ze nooit vies worden. Maar ze droomde van een buitenleven. Vorig jaar kocht ze de boerderij en maakte ze haar droom eindelijk waar, puur uit liefde voor het platteland en de dieren. "Ik kijk naar wat de dieren willen. Zodra ik zie dat ze het niet meer leuk vinden, stop ik. Daarom ben ik ook gestopt met het organiseren van wandelingen." Het adres van de boerderij wordt ook geheim gehouden voor het welzijn van de dieren: "In verband met de veiligheid," aldus Debby. Alpaca's zijn namelijk veel waard; het zijn gewilde dieren en hun wol is erg kostbaar.

Groot dierenhart

Dat het welzijn van de dieren boven de toeristische beleving staat, is wel duidelijk. Op de farm loopt ook een alpaca rond die eigenlijk was opgegeven. Er is iets mis met zijn oor en zijn oog kan net niet dicht, waardoor hij in de winter niet naar buiten kan. "Dan zou zijn oog bevriezen," legt Debby uit. Het maakt hem extra schattig en het maakt de farm extra sympathiek dat hij hier een plekje heeft gekregen. We zitten in het zonnetje aan de picknicktafel met Debby te kletsen, terwijl we smullen van al het lekkers - we krijgen het nooit allemaal op maar het ziet er prachtig verzorgd uit. Er heerst een heerlijke rust op het hele erf, al is het volgens Debby een chaotische dag. "Er is vannacht een alpaca bevallen. Normaal bevallen alpaca's tussen 12:00 uur en 15:00 uur, maar deze beviel ineens gisteravond in de wei. Ik heb de baby om de twee uur moeten bijvoeden omdat de moeder het zwaar had." Het getuigt alleen maar van haar oprechte liefde voor dieren en het boerderijleven en dat werkt aanstekelijk! Met tegenzin gaan we weer weg en zwaaien en aaien we de alpaca's vaarwel - nadat we natuurlijk uitgebreid met ze op de foto zijn geweest. Vinden ze ook prima - ze poseren gezellig mee.

Goed om te weten:
  • Zelf ook een theemomentje tussen de alpaca's meemaken? Reserveer vooraf bij Alpaca Tea Time. Tip: plan ver vooruit, theeleuten met alpaca's is populair;
  • De tea time is géén traditionele high tea, maar een snoeptoren met thee. Je krijgt dus geen muffins en scones en dergelijke. Wel een berg aan zoetigheid;
  • Bezoekers mogen niet jonger dan zes jaar zijn. Hoe schattig en sociaal alpaca's ook zijn, ze zijn namelijk ook wispelturig en kunnen trappen als ze ergens plots he-le-maal klaar mee zijn. Ook kunnen ze onrustig worden van enthousiaste kleine kindjes;
  • Waar de alpacafarm precies ligt, is geheim. Als je eenmaal hebt geboekt krijg je het adres toegestuurd - op voorwaarde dat je de locatie van het paradijs voor jezelf houdt.
Foto 2. De alpaca's zijn erg tam en gewend aan mensen. Deze deugniet probeerde stiekem te snoepen. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Ze zijn zo schattig dat je amper aan de snoeptoren en thee toe komt: je wil alleen maar naar ze blijven kijken! Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2019-10-15 10:32:16 · Gepubliceerd: 22 juli 2018 - 20791