Doe je eigen Project Rembrandt in het Doe Museum

Kraak de codes of schilder je eigen selfie

Het Doe Museum Nieuws door
Foto 1. Wat betekenen deze voorwerpen, raadsels en codes? Je komt ze tegen tijdens de Rembrandt Escape Hunt. Foto: Het Doe Museum

archief oud artikel 4 april 2019 Cultuur Veendam, Groningen Kun jij schilderen als Rembrandt? Probeer het uit tijdens het Rembrandt Weekend in het Doe Museum. Of doe mee met een spannende Escape Hunt. In het museum is nog veel meer te doen op 6 en 7 april voor een heerlijk dagje uit. Je eigen kunstwerk maken met lego of klei bijvoorbeeld. Of de replica's op ware groottevan de 200 beroemdste schilderijen bewonderen, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt. Voor peuters en kleuters is er een speciale speelhoek.

Escape Hunt

Zaterdag 6 april staat het Rembrandt Weekend bij het Doe Museum in het teken van raadsels en codes. Ontdek het geheim van Rembrandt in de Rembrandt Escape Hunt! Net als in een escaperoom ga je aan de slag met tips, puzzels, raadsels en geheimzinnige codes. Alleen blijf je niet in één ruimte, maar voert de Hunt je door het hele museum. Komen jullie erachter wat Rembrandt altijd heeft proberen te verbergen? Je kunt de hele dag door elk moment met de Rembrandt Escape Hunt starten. De Hunt is leuk voor iedereen vanaf zeven jaar, jongere kinderen hebben hulp van een volwassene nodig.

Maak een schilderij zoals een computer dat doet

Meer geïnteresseerd in hoe computertalen werken? Ga dan mee met een tocht langs schilderijen en leer hoe een computer die zou maken door elk beeld op te bouwen met zogenaamde pixels: minieme blokjes kleur. Je gaat dit ook zelf doen, met legoblokjes als de pixels. Hiermee bouw je de lagen en kleuren van een schilderij op. Aan het einde van de workshop ken je een codetaal waarmee je de schilderijen van Rembrandt kan coderen! Deze workshop is van 14:00 uur tot 15:30 uur en is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar en volwassenen.

Schilderen als Rembrandt

Zondag 7 april staat helemaal in het teken van zelf schilderen. Volwassenen kunnen met hun eigen schildersezel en verfspullen door het museum struinen en een van de replica's van Rembrandt naschilderen, of een ander schilderij. Er is iemand om je aanwijzingen te geven. Om 11:00 uur wordt gezamenlijk begonnen en je kan blijven schilderen tot het museum sluit. Schildersmateriaal gebruiken uit het schildersatelier kan ook, tegen een vergoeding.

Schilder je selfie

Voor kinderen is er zondag een leuke workshop in het schildersatelier: een selfie schilderen net als Rembrandt. Rembrandt gebruikte zelfportretten om te oefenen in onder andere gezichtsuitdrukkingen en lichtval. Hij doste zich daar soms speciaal voor uit. De kinderen kunnen zich helemaal uitleven met verkleedkleren, grote spiegels en allerlei verfmaterialen. De eerste workshop start om 11:00 uur, daarna kunnen ze zich aansluiten zodra er weer plek is.

Handige weetjes

  • De acitiviteiten in het Rembrandt Weekend zijn gratis, je moet natuurlijk wel entree betalen voor het museum. Alleen de workshop 'Schilder je selfie' is niet gratis. Deze workshop kost een tientje, inclusief entree voor het museum en materiaalgebruik;
  • Voor de Rembrandt Escape Hunt hoef je je niet op te geven, voor de andere drie activiteiten wel;
  • Meer informatie over het Rembrandtjaar;
  • Bezoek ook eens een van deze leuke musea;
Foto 2. Jaco, de begeleider van de workshop Rembrandts naschilderen, zelf aan de slag in het Doe Museum. Foto: Het Doe Museum
Foto 3. Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669. Foto: Mauritshuis

Laatst gewijzigd: 2019-04-05 15:51:52 · Gepubliceerd: 4 april 2019 - 495