Geniet van stijlvol Roermond

Shop en flaneer met Limburgse flair

Te doen in Roermond Redactioneel door
Foto 1. Flaneren of chillen aan de Maas of Roer, het kan allemaal in Roermond. Foto: © Limburg Marketing.

3 november 2019 bijgewerkt: 11 januari 2021 Toerisme Roermond, Limburg Het Design Outlet Center aan de rand van de binnenstad van Roermond trekt jaarlijks veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Gelukkig weten de bezoekers van het Outlet ook de weg te vinden naar de stijlvolle binnenstad van Roermond. Ontmoet de bisschoppen en edelen die eeuwenlang hier de toon zetten en die de stad zijn sjieke voorkomen gaven. Wat mag je niet missen tijdens een dagje uit in Roermond? DagjeWeg.NL zet de beste tips op een rij.

Loop langs de Maas of Roer

Het water is de grote trekpleister van Roermond. Flaneer langs de kleine Roer of de brede Maas en geniet van het uitzicht. Langs beide rivieren vind je genoeg terrassen, restaurants en cafés waar je even kunt uitblazen. Niet ver van de Roermondse binnenstad liggen de Maasplassen, vooral in de zomer een geliefd recreatiegebied. Watersportschool Frissen verhuurt kano's en je kan er ook suppen (stand-up-peddelen). Wanneer je liever achterover leunt, dan kun je ook terecht bij Rederij De Corporaal dat vaartochten van twee of drie uur organiseert. Vanaf het water zie je de historische binnenstad van Roermond en de Maasplassen.

Beklim de toren van de Sint-Christoffel

Roermond was het machtscentrum van Midden-Limburg. Hier zetelden de bisschop en de rechter. Er was ook een legerkazerne. De macht van de kerk is goed te zien in de twee grootste gebedshuizen: de Sint Christoffelkathedraal en de Munsterkerk. De kathedraal stamt uit 1410 en is het symbool van de stad. De kathedraal overleefde een stadsbrand, plunderingen, stormschade en een aardbeving. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen Duitse troepen de toren op, een dag later werd de stad bevrijd. De toren staat er gelukkig weer. Klim 86 meter omhoog en zie van bovenaf het punt waar de Maas en de Roer elkaar treffen. Daar werd Roermond al in de derde eeuw gesticht.

Ontmoet Pierre Cuypers in zijn eigen huis

Pierre Cuypers is niet meer zo beroemd als vroeger, maar toch kent iedereen de gebouwen van deze geboren Roermonder. Wat dacht je van het Centraal Station van Amsterdam of het Rijksmuseum? Allemaal van de hand van deze Limburgse meesterbouwer. In zijn geboortestad ontwierp hij zijn eigen woonhuis, nu een museum met de toepasselijke naam het Cuypershuis. Cuypers was een echte workaholic en ontwierp aan het einde van de negentiende eeuw tientallen kerken en andere publieke gebouwen die opvielen vanwege het gebruik van sobere baksteen. Het museum toont leven en werk van Cuypers en zijn (klein)kinderen want een aantal van hen werd ook architect.

Ga een avondje uit in een oude fabriek

Voor een avondje uit in Roermond is de ECI Cultuurfabriek de uitgelezen plek. Theater, muziek, film en beeldende kunst vind je allemaal onder het hetzelfde dak. Lange tijd was dit terrein het pand van de Elektro & Chemische Industrie. Bekijk eerst een arthousefilm en ga daarna nog even dansen op pop, jazz- of rootsmuziek. Of liever een intiem luisterconcert bezoeken, dan kan ook. De fabriek telt veel verschillende zalen wardoor er altijd wel wat te doen is. Het ECI nodigt bezoekers ook uit om zélf creatief te zijn. Volg een cursus dj'en, digitaal tekenen, ga op zangles of doe mee aan de theaterklas.

Shop designerkleding tot je dropt

Winkeliers in de mooie, oude binnenstad vreesden de komst van het Designer Outlet Center, maar het tegendeel bleek waar. De vele bezoekers van het Outlet Center bezochten ook de binnenstad van Roermond. Een gouden combi dus voor de shopaholics. In het Center koop je zo'n 200 designermerken met kortingen, soms wel tot 70 procent. BOSS, Dolce & Gabbana, Polo Ralph Lauren, Diesel en Nike: je vindt ze allemaal in Roermond. Even bijkomen van al het winkelgeweld kun je in een van de 20 restaurants en cafés in het Outlet Center.

Blijf slapen in Roermond

Zeker als je vanuit de Randstad naar Roermond gaat, is het geen slecht idee om een nacht te blijven slapen. Dat kan in stijl bij B&B Willem II, dat zit in een pand dat ontworpen is door Pierre Cuypers en het zit ook op slechts 400 meter van het Cuypershuis. Wanneer je dichter bij het Designer Outlet Center wil zitten, dan is Hotel Dux een uitkomst. Het heeft ook nog eens een prachtig uitzicht over de Roer. Net buiten Roermond zit je al prachtig in het groen. Zoals bij De Oolderhof dat vlakbij de Maasplassen ligt.

Dit kun je ook nog doen in en rondom Roermond

Foto 2. Bezoek het oude woonhuis van architect Pierre Cuypers. Foto: © Cuypershuis.
Foto 3. In het Designer Outlet Center kun je uitblazen op een van de vele terrassen. Foto: © Limburg Marketing.
Foto 4. De ECI Cultuurfabriek ligt fraai aan de Roer en biedt kunst en cultuur in alle vormen aan. Foto: © Limburg Marketing.

Laatst gewijzigd: 2021-01-11 11:39:31 · Gepubliceerd: 3 november 2019 - 8795