1

Tweede Wereldoorlog op het witte doek in Vrijheidsmuseum

Expo over oorlogsfilms met kostuums van Tom Hanks en George Clooney

Vrijheidsmuseum Nieuws door
Foto 1. Betuwe 44. Foto: Vrijheidsmuseum © Par-pa Fotografie.

archief oud artikel 4 juni 2020 Toerisme Groesbeek, Gelderland Schindler's List, Saving Private Ryan, Zwartboek, Casablanca, Inglourious Basterds, Dunkirk en ga zo maar door. De grootste cinemaklassiekers van de afgelopen decennia waren allemaal films over de Tweede Wereldoorlog. Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek komt vanaf 8 juni met de tijdelijke tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in Films. Bewonder kostuums en wereldberoemde scènes en ontdek hoe dicht feit en fictie bij elkaar liggen.

Ode aan oorlogsfilms

Historische veldslagen en verzetshelden kennen we waarschijnlijk deels van geschiedenisles, maar grotendeels van films waarin ze een hoofdrol spelen. Indrukwekkende quotes, meeslepende soundtracks, bombastisch filmwerk en odes aan verzetshelden. En de afgelopen jaren speelden ook de bad guys regelmatig de hoofdrollen, waardoor we de oorlogstijd vanuit een compleet ander perspectief konden beleven. Iedere generatie maakt zijn eigen filmklassiekers rondom de Tweede Wereldoorlog. Het Vrijheidsmuseum neemt je mee door deze geschiedenis van oorlogsfilms en laat zien hoe waarheidsgetrouw de blockbusters nu eigenlijk zijn. Bewonder bijzondere items uit de filmindustrie leer alle oude en nieuwe filmklassiekers en minder bekende pareltjes uit het genre kennen.

Topstukken

Absolute topstukken uit de tijdelijk expo zijn de kostuums van Tom Hanks en George Clooney en een script van niemand minder dan Sean Connery. Ook zijn er props en kostuums te zien uit de films A Bridge Too Far, Zwartboek, Inglourious Basterds, Unsere Mütter, unsere Väter en Dresden.

De Tweede Wereldoorlog in Films is te zien van 8 juni 2020 tot en met 12 januari 2021.

Ook interessant

Foto 2. A Bridge Too Far. Foto: Vrijheidsmuseum © Ton van Roozendaal.

Laatst gewijzigd: 2020-06-04 17:56:06 · Gepubliceerd: 4 juni 2020 - 1066