1

Klein geluk in Hoorn

Tentoonstelling over vijftig jaar Jan, Jans en de kinderen

Museum van de 20e Eeuw Nieuws door
Foto 1. Plof neer op de herkenbare groene bank uit Jan, Jans en de kinderen en maak een leuke selfie. Foto: Museum van de 20e Eeuw

archief oud artikel 24 november 2020 Cultuur Hoorn, Noord-Holland Al vijftig jaar leven stripboekliefhebbers mee met de avonturen van de familie Tromp in 'Jan, Jans en de kinderen'. Een halve eeuw na de eerste kennismaking met het gezin in weekblad Libelle, is tijdens een tentoonstelling in Museum van de 20e Eeuw een speciaal eerbetoon te zien aan misschien wel de meest Hollandse stripfiguren die er bestaan: 'Jan, Jans en de Kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle'.

Stripverhalen van tweeënhalve meter hoog

In Museum van de 20e Eeuw in Hoorn zie je van 20 november tot eind 2021 vijftig speciaal geselecteerde strips in een uniek XXL formaat. Voor ieder jaar eentje. Zo groot zag je Jan, Jans, Karlijn, Catootje, Gertje, teckel Lotje en natuurlijk de onmiskenbare Rode Kater nog nooit als nu op de expositie Jan, Jans en de Kinderen, 50 jaar KLEIN GELUK in Libelle. Naast het bewonderen van deze eye-catchers van maar liefst tweeënhalve meter hoog, krijg je de kans om zelf op bezoek te gaan bij de familie Tromp. Plof neer op de bekende groene bank en vergeet daarbij niet een foto te maken. Teken mee op de speciale tekenmuur en kijk je ogen uit wanneer je rondsnuffelt in vitrines vol interessante attributen.

De kracht van herkenbaarheid

Maar hoe kan het toch dat de verhalen zâ lang interessant blijven voor vele generaties Nederlanders? Zo spannend zijn ze immers niet. Geen superhelden met wapperende capes of vliegende draken, maar de herkenbaarheid van het dagelijks wel en wee van een doodnormaal gezin, is de kracht van deze stripboeken. Tot in de kleinste details is alles kneutering en burgerlijk; precies zoals bij de meeste lezers thuis. Maar, dat betekent niet dat actuele en maatschappelijke thema's niet welkom zijn in de verhalen. Lekker discussiëren gebeurt in nagenoeg alle huiskamers en dus ook in huize Tromp. Kruis portretteerde het typisch Nederlandse gezin in zijn stripboeken, maar andersom drongen kreten als 'hoi-pipeloi' en 'Jeroen-poep-aan-je-schoen' ook ons dagelijks taalgebruik binnen.

Overeenkomsten met het leven van Jan Kruis

Kruip in het hoofd van de bekende striptekenaar als je langs de verhalengalerij wandelt. De strips van Jan Kruis hebben namelijk opvallend veel overeenkomsten met zijn eigen leven. Zo had hij bijvoorbeeld twee dochters én een rode kater. Echt zijn best om het autobiografische karakter van zijn strips te verhullen, deed hij overigens niet. Vader Tromp heet namelijk gewoon 'Jan'. Helaas kan Jan Kruis zelf het gouden jubileum van zijn stukje stripgeschiedeins niet in levende lijve meemaken. Hij overleed in 2017. Maar zijn levenswerk gaat niet verloren. Nog altijd tekent het team van Libelle er lustig op los, om de familie en haar sores niet verloren te laten gaan.

Ook leuk

Foto 2. De bekende Rode Kater uit Jan, Jans en de kinderen. Foto: Museum van de 20e Eeuw

Laatst gewijzigd: 2021-06-17 09:38:10 · Gepubliceerd: 24 november 2020 - 1831

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 130.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.