Een warm welkom voor de wolf?

Natura Docet Wonderryck Twente |  
Nieuws door

Tentoonstelling over de wolf in Museum Natura Docet

14 december 2021 Natuur Denekamp, Overijssel Na 150 jaar afwezigheid is de wolf al een paar jaar terug in Nederland. Het zijn er nog maar hooguit twintig, maar toch houdt dat kleine groepje dieren de gemoederen flink bezig. Is er wel plek in Nederland voor een roofdier als de wolf? Daar is niet iedereen het over eens! In de tentoonstelling ‘Te wild voor jou?’ laat Museum Natura Docet voor- en tegenstanders van de wolf aan het woord.

Foto 1. Leer de wolf kennen en vorm een mening over zijn plek in ons kleine landje. Foto: Museum Natura Docet

Weg met de wolf

Anderhalve eeuw terug was de wolf een gehaat dier in ons land. Met geweren, strikken en klemmen lukte het de mensen bijna om de wolf helemaal uit te roeien; er liep in Europa haast geen een meer rond. Maar tijden veranderen… In 2019 vestigde de eerste wolf zich opnieuw, op de Veluwe, tot grote vreugde van veel mensen. Toch is niet iedereen blij, want met name schapenboeren zien het beest liever gaan dan komen. Geen wonder, want schapen zijn regelmatig het slachtoffer van een voorbij trekkende wolf. In een nieuwe expositie laat Museum Natura Docet beide partijen aan het woord. En mag je als bezoeker zelf een mening vormen over de wolf in Nederland: welkom of te wild voor jou?

Wie is de moordenaar?

Wie binnenkomt in de tentoonstelling Te wild voor jou? krijgt meteen een moord voor de kiezen. In een weiland zie je de resten van een dier liggen, maar niemand weet welk dier het slachtoffer is en wie de moord op z'n geweten heeft. Als bezoeker ga je in de expositie op zoek naar de waarheid en kom je erachter dat het verhaal van de wolf in Nederland veel verschillende kanten heeft. Welke problemen veroorzaken de wolven? Welk nut hebben ze en welke functie hebben ze in de voedselketen? En heeft de wolf het zelf wel naar z’n zin hier? Voors en tegens; je mag ze zelf afwegen in Museum Natura Docet. Om uiteindelijk in de rechtbank aan het einde van de expositie een oordeel te vellen.

Interessant voor het hele gezin

De wolf komt in veel sprookjes en verhalen voorbij en spreekt ook bij kinderen tot de verbeelding. In verhalen is het beest vaak de slechterik, maar is dat in het echt ook zo? Kinderen volgen de speurtocht door de tentoonstelling en leren zo de wolf beter kennen. Digitale spelletjes maken een bezoek nog interactiever. Ontdek bijvoorbeeld welke rol jij aanneemt in een roedel en wat wolven eten. In de vakanties zijn er voor kinderen extra workshops in Museum Natura Docet en ook in de rest van het museum is veel te zien. Wandel door een spannend fantasiebos en bewonder de bijzonderste dieren uit de hele wereld in de Wonderkamers.

Mens versus natuur

Museum Natura Docet kiest ervoor om geen standpunt in te nemen in de tentoonstelling over de wolf. Maar wil er tegelijkertijd wel voor zorgen dat er over de komst van de wolf gesproken wordt. Volgens museumdirect Theo Meereboer maakt de wolf zichtbaar dat de afstand tussen mens en natuur steeds groter wordt, waarbij de natuur de zwakste stem heeft. "De natuur verweert zich niet. De mens wel. De aanwezigheid van de wolf zet ons echter wel op scherp." Met de tentoonstelling wil Natura Docet mens en natuur dichter bij elkaar brengen. "We tonen feiten, fictie en fascinatie om daarmee tot nieuwe perspectieven te komen voor onze samenleving. Het is tijd voor een goede dialoog."

Praktische informatie

De tentoonstelling Wolf! Te wild voor jou? is te zien van 17 december 2021 tot en met 8 mei 2022.
Entreeprijzen: € 9,50 voor volwassenen en € 8,50 voor kinderen.
Foto 2. In de tentoonstelling Te wild voor jou? krijg je het complete verhaal over de wolf te horen. Foto: Museum Natura Docet
Foto 3. Verwonder je en leer van alles over de natuur in Museum Natura Docet in Denekamp. Foto: Museum Natura Docet
Foto 4. Kinderen gaan op onderzoek uit en leren spelenderwijs meer over de natuur. Foto: Fred Ernst / Museum Natura Docet

Laatst gewijzigd: 2021-12-14 11:03:17 · Gepubliceerd: 2021-12-13 17:18:34 - 550