Vergaap je aan vitrines vol LEGO

Tentoonstelling 90 jaar LEGO in Museum van de 20e Eeuw

Museum van de Twintigste Eeuw Nieuws door
Foto 1. Vliegende ruimteschepen van LEGO Star Wars. Foto: Benno Ellerbroek / Museum van de Twintigste Eeuw

archief oud artikel 11 januari 2023 Toerisme Hoorn, Noord-Holland Een enorme Harry Potter, helemaal van LEGO. De Taj Mahal, ook helemaal van LEGO. De Eiffeltoren, piratenschepen, cowboys, indianen, Star Wars. Het is nog maar het topje van de enorme berg LEGO in Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Half december opende het museum de tentoonstelling 90 jaar LEGO: een paradijs voor grote en kleine Legofans.

Enorme LEGO-verzameling

Het is misschien wel de grootste LEGO-verzameling van Europa die het Museum van de 20e Eeuw eind vorig jaar aankocht. Verzamelaar Paul van Boekhout was al van jongsaf aan gek op Lego en verzamelde heel veel soorten. Hij overleed twee jaar geleden op 55-jarige leeftijd en onlangs werd zijn verzameling te koop aangeboden. Het museum in Hoorn nam de collectie over van de kinderen Van Boekhout. "In recordtempo hebben we toen de tentoonstelling over 90 jaar LEGO samengesteld, vanwege het jubileumjaar", vertelt directeur Hans Stuijfbergen enthousiast. "Er is onder meer het eerste houten speelgoed te zien en hoe Lego van hout in de plastic blokjes van nu veranderde."

Foto 2. Op de foto met Harry Potter. Foto: Benno Ellerbroek / Museum van de Twintigste Eeuw
Over LEGO - Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO is ontstaan uit de Deense woorden 'leg' en 'godt', wat samen 'speel leuk' betekent.

Topstukken van LEGO

Van een houten eendje uit de begintijd van LEGO (1935 - 1937) naar alle verschillende thema's die er door de jaren heen geproduceerd zijn. Kinderen en volwassenen kijken hun ogen uit in de expositie. Er staan kasten vol piratenschepen en andere objecten uit dit thema en met een druk op de knop zetten bezoekers enkele diorama's in beweging. Heel gaaf zijn de levensgrote Woody uit Toy Story en Harry Potter - populair voor een mooie foto. Ook indrukwekkend is de postkoets met Lucky Luke en The Daltons, deze is wel zes meter lang! Of het museum wel genoeg ruimte had voor al die grote LEGO-kunstwerken? "Nou, we hebben wel wat aanpassingen gedaan hoor", vertelt Stuijfbergen. "We hebben een tussenvloer gemaakt om ruimte te maken voor de grote objecten. En normaal staan er zo'n 10 tot 15 vitrines, nu hebben we wel 40 vitrines gevuld om alles te laten zien."

Foto 3. Al die prachtige LEGO-bouwwerken zijn inspirerend. Foto: Benno Ellerbroek / Museum van de Twintigste Eeuw

Zelf bouwen

Bij het zien van al die prachtige bouwwerken beginnen de handen te jeuken om zelf iets te maken. En daar is in de tentoonstelling gelukkig volop ruimte voor. Er zijn twee verschillende bouwhoeken waar bezoekers aan de slag kunnen met super veel legosteentjes. Voor de kleintjes is er een speciale bouwhoek met DUPLO en in de grotere bouwhoek kunnen tientallen kinderen tegelijk spelen. En heb je een mooi bouwwerk gemaakt? Dan mag je die zelf een plekje geven in een vitrine. Zo is je eigen Lego-creatie voor even onderdeel van de expositie.

Foto 4. Zelf aan de slag in de bouwhoek. Foto: Benno Ellerbroek / Museum van de Twintigste Eeuw

Binnenkort: groot diorama van LEGO

Het Museum van de Twintigste Eeuw heeft nog veel meer plannen voor de grote verzameling LEGO, te beginnen met de inrichting van een tweede zaal. Hier staat binnenkort groot diorama met Lego City als hoofdthema. Denk aan: rijdende treinen, politiewagens, brandweerauto's, een stadion en meer gebouwen. Ook de thema's Star Wars en Harry Potter krijgen hier een mooie plek. Directeur Hans Stuijfbergen hoopt deze tweede zaal zo snel mogelijk open te hebben. "In ieder geval voor de zomer, maar waarschijnlijk is het met een maand of twee al open voor publiek." En dat publiek weet het museum wel te vinden. In de eerste weken na de opening kwamen er al 12.000 mensen op de Lego-expositie af.

Praktische informatie

De expositie 90 jaar LEGO is te zien van 17 december 2022 tot en met 7 januari 2024.
Entreeprijs voor volwassenen is € 10,- per persoon, kinderen betalen € 5,- entree.
Leuk: in Museum van de Twintigste Eeuw is ook veel speelgoed van vroeger te zien. Bewonder ook de retro woonkamers en loop door een ouderwets winkelstraatje.
Foto 5. Kijk je ogen uit bij de grote Lego-tentoonstelling. Foto: Foto: Benno Ellerbroek / Museum van de Twintigste Eeuw

Laatst gewijzigd: 2023-10-05 14:18:51 · Gepubliceerd: 11 januari 2023 - 3817

Activiteiten Museum van de 20e Eeuw

Nu te bezoeken

Expositie 90 jaar LEGO


Het museum in Hoorn heeft inmiddels al 140.000 bezoekers met de expositie “90 jaar LEGO” ontvangen. In drie zalen zijn veel diorama’s, bouwwerken en historisch LEGO te ontdekken.

Expositie “90 jaar LEGO”


Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het Museum van de 20e Eeuw in 3 zalen een unieke collectie die de hele periode van LEGO beslaat. Vanwege het succes, meer dan 140.000 bezoekers, is de...