In Pantropica is het altijd zomer

Op avontuur door het junglepark om alle dieren te spotten

Pantropica Reportage door
Foto 1. De toekan met z'n opvallende oranje snavel laat zich rustig fotograferen. Foto: DagjeWeg.NL

7 februari 2023 bijgewerkt: 5 februari 2024 Natuur Luttelgeest, Flevoland Het uitbundige groen binnen is een groot contrast met het grijze weer buiten. En dat maakt ons bezoek aan Pantropica misschien nog wel leuker! Hier stap je een echte jungle binnen, vol kleurige bloemen en fladderende vlinders. Op elk paadje en achter elke deur wacht hier een nieuwe verrassing. Ga je mee?

Van plantenkas tot junglepark

Het begon in 1919 met een tuinderij en elf jaar later stond de eerste kas. Leuk detail: dat kleine kasje van toen staat nog steeds in Pantropica, voorheen de Orchideeën Hoeve. Een generatie later kwamen de orchideeën en die waren al snel een groot succes. Het familiebedrijf Maarssen groeide en groeide en kreeg steeds nieuwe loten. Inmiddels is Pantropica allang veel meer dan orchideeën: het is een echt junglepark. En wat voor een! Het park blijft vernieuwen en groeien en heeft nu zes verschillende tuinen. Van een Amazone regenwoud en een vlindervallei tot een zwevende bloementuin. Je waant je hier echt in de jungle!

Foto 2. Even ontspannen in de Jungle relax lounge. Foto: DagjeWeg.NL

In het Amazone regenwoud

Het Amazone regenwoud omarmt ons letterlijk als een warme deken. De verschillende planten en kleurige bloemen zijn een prachtig plaatje, waar ook nog van alles in verborgen zit. Op de grote brug kijkt een onverstoorbaar eendje ons eigenwijs aan en even verderop spotten we een van de nieuwste aanwinsten van Pantropica. De toekan met zo'n opvallende oranje snavel laat zich rustig fotograferen. De roodbuiktamarins en witoorpenseelaapjes zitten iets te goed verstopt, want die zien we helaas niet. Deze aapjes lopen gewoon los tussen de bezoekers, dus grote kans om ze te spotten. De goudkopleeuwaapjes zien we gelukkig wel! Deze aapjes met hun schitterende 'manen' zitten in een eigen verblijf en komen net als de andere aapjes van Stichting Aap. Hier in Pantropica hebben ze een prachtig nieuw thuis gevonden.

Foto 3. De goudkopleeuwaapjes met hun schitterende 'manen' laten zich rustig bewonderen. Foto: DagjeWeg.NL

Ontmoet alle dieren

Wist je dat Pantropica een echte dierentuinstatus heeft? Dat moet ook wel, want de lijst met bijzondere en exotische diersoorten in het park wordt steeds langer. In Vlinderica fladderen de mooiste vlinders om je heen, terwijl de leguanen als koningen van de jungle op een hoge rots liggen te luieren. Bij het water kun je schildpadden van heel dichtbij bewonderen. Ze liggen aan de kant, op een tak of zwemmen tussen enorme koi karpers. Uit de voederautomaat haal je korrels die deze grote vissen zo van je hand eten. Durf je ook de grote meervallen een garnaaltje te voeren? Ook erg leuk zijn de lori's, kleurige dwergpapegaaitjes, in hun eigen Lori Bush. Deze grappige vogeltjes mag je voeren met een cupje nectar. Voor je het weet heb je een arm vol lori's!

Foto 4. De lori's komen gezellig bij je zitten als je cupje nectar voor ze meebrengt. Foto: DagjeWeg.NL

Volop speelplezier

Kinderen beleven hun eigen jungleavontuur in de Pantropica. In elke tuin zijn weer nieuwe paadjes te ontdekken en dieren te spotten. Om ze in het begin een beetje op weg te helpen zijn er twee verschillende speurtochten voor kleine en iets grotere kinderen. Maar al snel komt de ontdekkingsreiziger in hen naar boven en vinden ze hun eigen avontuurlijke weg. De dieren voeren, op de foto met een lori op je hoofd of je verbazen over de stokstaartjes in de Stokstaartjestuin. Er is zoveel te zien en te beleven! En dan is er ook nog PanAvontura, met verschillende speeltoestellen en een smal stroompje water om over heen te springen en lekker mee te kliederen.

Foto 5. In PanAvontura zijn kinderen wel een poosje zoet. Foto: DagjeWeg.NL

Felroze flamingos

Aangekomen in de Flamingo Lagoon staan we ineens weer in de buitenlucht. De felroze flamingo's trekken hier meteen de aandacht met hun opvallende uiterlijk. Zo roze hebben we ze nog nooit gezien! We kunnen heel dichtbij komen om ze te bewonderen, terwijl eendjes en ibissen om ons heen scharrelen. Ook deze dieren mag je voeren. Een eigenwijze ooievaar strijkt vanuit de lucht neer tussen zijn gekleurde huisgenoten en loopt op z'n gemakje door het water. In dit gebied vinden we ook de maki's, die hier een privé eilandje hebben en een mooi binnenverblijf. Op deze koude dag zitten ze lekker binnen en wij blijven nog even staan bij de aandoenlijke alpaca's en een paar ezeltjes voor we doorlopen naar de laatste tuin.

Foto 6. De flamingo's vallen meteen op met hun felroze veren. Je kunt ze van heel dichtbij bewonderen! Foto: DagjeWeg.NL

Hanami Flowerpark

En dan stappen we een soort droomwereld binnen in het Hanami Flowerpark en dwalen we rond onder een wolk van bloemen. Deze tuin is geïnspireerd op de Japanse kersenbloesemtijd. In Japan staan in deze tijd honderden mensen in de rij met hun kleedje om te kunnen picknicken onder die enorme bloemenzee van kersenbloesem. Wij genieten in alle rust van de ontspannen sfeer en maken nog wat mooie foto's, terwijl een andere bezoeker wat op een witte piano pingelt. Hier lijkt het grijze weer nog veel verder weg, sterker nog, het lijkt wel zomer! We nemen het er nog even van...

Foto 7. Droom weg onder een zee van bloemen in de Hanami Flowerpark. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 8. Deze Aart Stokstaart heeft een mooi uitkijkpunt gevonden op de rug van een schildpad. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 9. In Vlinderica leven meer dan 2000 soorten vlinders. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 10. Als koningen van de jungle kijken de leguanen vanaf hun hoge rots uit over de vlindertuin. Foto: DagjeWeg.NL

Handige informatie over Pantropica

  • Hoe lang ben je binnen? Wij waren ongeveer 1,5 uur in Pantropica, maar waren nog niet uitgekeken. Inclusief horeca - door het hele park zijn leuke plekjes te vinden - , kun je je hier zeker 4 uur vermaken. Helemaal als er een show in het Jungle Theater op het programma staat, dan is er nog meer te beleven!
  • Is Pantropica overdekt? Ja, Pantropica is bijna helemaal overdekt. Alleen de Flamingo Lagoon met de flamingo's en de maki's is open. Hier is het loopgedeelte wel overdekt, dus ook bij regen blijf je droog.
  • Mag je hond mee naar binnen? Ja, dat mag! Aangelijnd zijn honden welkom in Pantropica, behalve in de Lori Bush. Er is een looproute buiten de volière om, zodat je niet bij de vogeltjes komt. Ook geschikt voor mensen die niet zo dol zijn op vrij fladderende vogels.
Foto 11. Maak je route door Pantropica zo avontuurlijk als je zelf wilt en ontdek de wildpaadjes en touwbruggen. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 19:26:51 · Gepubliceerd: 7 februari 2023 - 7357