1

Dwalen door meer dan 200 tuinen in Appeltern

Relaxen tussen duizenden bloemen en planten

Reportage door
Foto 1. Bij de ingang zie je al de eerste stukjes tuin. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

10 juni 2023 bijgewerkt: 5 februari 2024 Toerisme Appeltern, Gelderland De Tuinen van Appeltern hebben een nieuwe naam: Bloemenpark Appeltern. Een naam die de sfeer wil weergeven van de meer dan 200 tuinen, want de ene is nog mooier en bevat nog meer bloemen dan de andere. Dat maakt nieuwsgierig, dus we besluiten een kijkje te nemen.

Van inspiratie naar beleving

Na aankomst lopen we snel door het entreegebouw naar buiten. Het is namelijk mooi weer en we zijn vooral nieuwsgierig naar alle tuinen die hier te zien zijn. Eén van ons heeft een tuinfanaat in de familie die al meerdere malen is geweest voor inspiratie en nieuwe plantjes. Want die kun je hier ook kopen op de plantenmarkt: het eerste wat we zien als we door het grote entreegebouw de Bloemenpark Appeltern instappen. Maar voor ons is dit de eerste keer en we zijn benieuwd naar wat we vandaag gaan zien en beleven.

Foto 2. Direct achter het entreegebouw vind je een plantenmarkt. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Hart van het park: de tuinen

Zodra we het park verder binnenstappen worden we omgeven door groen. Bijen zoemen, bloemen bloeien en de zon schijnt op ons neer. We volgen de bordjes het blauwe gebied in, waar volgens ons informatieboekje de meeste voorbeeldtuinen en laatste trends te zien zijn. Al snel lopen we de ene na de andere tuin binnen. We zien vijvers, grindpaadjes langs weelderige struiken, bijzondere grassen en varens tussen zachtgele muren, strakke paden met kaarsrechte borders, allerlei soorten tuinmeubels en nog veel meer. Moeilijk om een favoriet te kiezen, hoewel de Dream Garden van Ton van der Linden en Gert Tabak bij ons hoge ogen gooit. Net als een kleine tuin met een drakenbeeldje boven een vijver.

Foto 3. Ook een kleine tuin kan heel spectaculair zijn met enkele bijzondere ornamenten en een fraaie vijver. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. De Dream Garden van kunstschilder en tuinontwerper Ton van der Linden en beeldend kunstenaar/fotograaf Gert Tabak. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Van strak tot wild

Na het bewonderen van allerlei verschillende modeltuinen komen we bij een heuvel met prachtig uitzicht over het omringende landschap. We slenteren verder door een gebied waar wilde planten en bloemen meer centraal staan: de Wilde Weelde. We zien ideeën om meer groen en bloemen in de stad te brengen en komen uiteindelijk terecht bij een lange vijver en een plein vol verschillende planten. Hier ploffen we even neer op een bankje om te genieten van het uitzicht, voor we langs prachtige borders verder wandelen naar een volgend gedeelte van het park.

Foto 5. Even een mooie plant fotograferen om te onthouden voor thuis. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Ideeën overal om je heen

Uiteindelijk dwalen we een gebied in vol kronkelende weggetjes en rustige pleintjes. Hier lijkt het meer te gaan om losse ideeën die je in elke tuin kunt toepassen. Originele tuinafscheidingen, prieeltjes, tuinhuisjes: we zien van alles om te verwerken in een saai of verloren tuinhoekje. Paadjes van ronde klinkers eindigen in een vijvertje met stapstenen. Een houten vlonderpad brengt ons bij varens tegen een middeleeuws aandoend muurtje. En wat een leuk kasje, dat zou best passen achter in onze eigen tuinen.

Foto 6. Misschien is een kasje wel iets voor die lege hoek achter in de tuin. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Oh, wat groot

Natuurlijk zien we ook hier volop ideeën die vooral met planten en bloemen te maken hebben. Wat dacht je van een plant met enorme bladeren die meteen een hele hoek van een tuin vult? Of sieruien met gigantische bollen in een border vol bij elkaar passende kleuren? Terwijl we overal rondkijken en foto's maken komen we erachter dat we vooral vallen op grote planten. Hoe groter, hoe meer oh's en ah's en 'heb je deze al gezien?'

Foto 7. Wauw, zo'n enorme plant hebben wij in elk geval nog nooit eerder gezien. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Waar het allemaal begon

Op het verste punt van het entreegebouw ontdekken we de Oude Tuin, de tuin waar het park zo'n veertig jaar geleden begon. Het is de grootste tuin die we op onze tocht tegenkomen. Af en toe voelen we ons in een doolhof als de heggen boven onze hoofden uitsteken. Prieeltje, bruggetje, smalle paadjes en borders langs het water, deze tuin is voor ons één van de hoogtepunten van het park. Tip: de Oude Tuin ligt naast restaurant De Wintertuin, een fijne plek voor een broodje of een kopje koffie met wat lekkers.

Foto 8. Veel groen en beschaduwde paadjes in de Oude Tuin. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Eiland vol kinderavontuur

Via een brug over het water komen we in het laatste gebied: Adventure Island. Deze plek is speciaal voor de kinderen en onlangs flink uitgebreid met een tweede speeltuin naast een groot springkussen. Net als de eerste speeltuin bestaat ook deze uit veel houten speeltoestellen en verder uit gave onderdelen als een echt vliegtuig om in te spelen en buizen om doorheen te kruipen. Een tent biedt lekkere zitbanken en een plek voor kinderentertainment.

Naast klimmen, klauteren en met zand spelen kunnen kinderen op Adventure Island ook verdwalen in de gangetjes van het bamboebos en zich verstoppen in een boomhut. Een bordje laat zien waar een maisdoolhof is ingezaaid voor extra speelplezier in de zomer.

Foto 9. Via een brug kom je op Adventure Island, dat helemaal is ingericht voor kinderen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

De tekst gaat verder onder de video.

Expositie over biodiversiteit

Eenmaal terug in het entreegebouw bezoeken we op de eerste verdieping een expositie over biodiversiteit. Hier ontdek je hoe belangrijk insecten, spinnen en wormen zijn voor al het leven op aarde. Ook de onze! Heel gaaf is dat je ze ook in het echt ziet. Er staan namelijk overal terrariums met wandelende takken, mieren en nog veel meer kleine diertjes. Wist je trouwens al dat bomen en planten communiceren met elkaar én met hun omgeving? Wij vonden het in elk geval een fascinerend onderdeel van de expositie.

De tentoonstelling kun je overigens gratis bezoeken, want je hoeft niet te betalen om het entreegebouw van Bloemenpark Appeltern in te gaan. Dat geldt ook voor het restaurant in dit gebouw, waar we nog even wat gaan drinken voor we vertrekken.

Foto 10. Enkele van de terrariums in de expositie op de eerste verdieping van het entreegebouw. Foto: Bloemenpark Appeltern © Fred Roest
Foto 11. Door het hele park ontdek je mooie bloemen en planten. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 12. Bijzondere tuinideeën achter elke bocht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 13. Even uitrusten? Geen probleem, want overal staan bankjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

De vernieuwingen op een rij

  • In het entreegebouw vind je meteen een vast nieuw onderdeel: een expositie over biodiversiteit en insecten;
  • Het Adventure Island voor kinderen is flink uitgebreid met onder andere een tweede speeltuin en een maisdoolhof. Naast spelen kunnen de kinderen hier ook vlinders spotten in de vlindervallei en een kijkje nemen bij de bijen in de bijenstal;
  • Er zijn nu elk weekend kindershows in en om de tent op het Adventure Island; in de zomervakantie zelfs elke dag;
  • Naast de tuinontwerpadviezen en workshops komen er ook feestelijke themadagen, themaweekenden en speciale festivals in het park. Houd daarvoor de kalender van Appeltern Adventure Garden in de gaten.
Foto 14. Eindeloos dwalen door de meer dan 200 tuinen van Bloemenpark Appeltern. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

Laatst gewijzigd: 2024-02-05 15:06:24 · Gepubliceerd: 10 juni 2023 - 2713

Activiteiten Bloemenpark Appeltern

Nu te bezoeken

Appeltern Lentefeest


Kom naar Bloemenpark Appeltern en zie, ruik en hoor de lente!

Binnen enkele weken te bezoeken

Geef moeder een dagje Appeltern cadeau!


Geniet op Moederdag met de familie van de uitgestrekte bloemenborders en inspiratietuinen, laat de kids lekker spelen op Adventure Island, maak een foto bij de moederdag-photoboot of boek een...

Later dit jaar

Kunst in de tuinen


Gedurende het seizoen is er een wisselende kunstexpositie in het park met beelden en land-art installaties.

Appeltern Plantenfestijn


Kom naar het Appeltern Plantenfestijn en ontdek de meeste vaste tuinplanten ooit om te bewonderen en te kopen!