Op avontuur onder de grond bij MergelRijk

Heel veel mergel, zandsculpturen en 3D-grotschilderingen

MergelRijk Gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Ga op de foto met realistische 3D-grotschilderingen. Foto: MergelRijk

17 juli 2023 bijgewerkt: 20 juli 2023 Cultuur Valkenburg, Limburg Limburg staat bekend om haar grotten, maar heb je weleens van MergelRijk gehoord? Deze sprookjesachtige grot heeft alles in huis voor een dagje uit vol verwondering en plezier. Met bijzondere zandsculpturen en toffe 3D-grotschilderingen ben je hier niet zomaar uitgekeken.

Ontdekkingstocht onder de grond

Duik in het ondergrondse gangenstelsel van Valkenburg tijdens je bezoek aan MergelRijk. Hier leer je van alles over de grotten: van de historie tot aan waarvoor ze gebruikt werden. Terwijl je door de grotten wandelt, zie je hoe mergel vroeger werd gewonnen en hoe de gangen zijn ontstaan. Ook kom je langs de weergave van ‘De Nachtwacht’, die volledig uit mergelsteen is gehouwen. Gaaf!

Foto 2. Bewonder 'De Nachtwacht' bij MergelRijk. Foto: MergelRijk
Tip: Verkoeling nodig tijdens een heel warme dag deze zomer? Bij MergelRijk is het lekker koel! Houd rekening met een temperatuur van 17 graden.

3D-schilderingen en zandsculpturen

Huh, een gat in de vloer? Sinds 2022 heeft MergelRijk iets nieuws: 3D-grotschilderingen! Op de wanden, de vloer en het plafond kun je levensechte afbeeldingen bewonderen. Van een schaap dat door een raam kijkt tot een graafmachine die bijna de grot inrijdt. Zorg dat je een opgeladen telefoon bij je hebt en ga op zoek! Door met de schilderingen op de foto te gaan, krijg je originele en hilarische foto's die bijna tot leven komen. Ook kom je oog in oog te staan met bijzondere zandsculpturen. Bijzonder hoe iemand van zand zo’n realistisch standbeeld kan maken!

Kijk hoe de grotschilderingen gemaakt zijn

Terug in de tijd

En er is nog meer. Breng een bezoekje aan het Grottenmuseum waar je de gereedschappen ziet waarmee mijnwerkers vroeger werkten. Ook worden er verschillende films afgespeeld die interessante feiten over de grotten onthullen. Neem een kijkje bij de schuilkapel uit de 18de eeuw, de champignonkwekerij, en geniet van houtskooltekeningen. Je bent in MergelRijk niet zomaar uitgekeken!

Foto 3. Neem een kijkje bij de champignonkwekerij. Foto: MergelRijk

Zelf aan de slag

Naast dat er heel veel te zien is, mag je ook zelf aan de slag. Maak van een stukje mergel een uniek souvenirtje voor thuis, zoek naar fossielen in de fossielengroeve en laat je naam achter op de wand van de groeve. Maar deze grot is wel héél donker! Durf jij naar binnen? Voor kinderen is er ook een uitdagend speurtochtboekje dat ze meeneemt op ontdekkingstocht. Langs de kaak van een mosasaurus, ook wel een maashagedis genoemd, naar het DinoRijk. Hier sta je oog in oog met reusachtige dinosaurussen die je mag aanraken en knuffelen.

Foto 4. Voor altijd jouw naam in een grot? Waag je dan naar binnen in de Thomas Diddengroeve. Foto: MergelRijk

Voor jong en oud

Een bezoekje aan MergelRijk is een geschikt dagje uit voor jong en oud. Terwijl kinderen rondspeuren naar fossielen, 3D-schilderingen en dino's, kunnen volwassenen zich verdiepen in alle verhalen, feitjes en historie van de grot. Helemaal uitgekeken? In de lente en zomer is het terras open, waar je terecht kunt voor een ijsje en drankje. Perfect om even na te praten over de avonturen die jullie hebben beleefd in de grotten.

Om rekening mee te houden:

  • Een bezoek aan MergelRijk duurt zo'n 1,5 uur.
  • De vloer van de grotten is hobbelig, dus het dragen van slippers wordt afgeraden.
  • Kinderwagen mee? Dat kan, maar houd rekening met enkele trappen, hier moet de kinderwagen op en af getild worden.
  • Parkeren kan direct tegenover MergelRijk en is betaald.
Foto 5. MergelRijk is een ideaal dagje uit voor jong en oud. Foto: MergelRijk

Laatst gewijzigd: 2023-07-20 10:17:39 · Gepubliceerd: 17 juli 2023 - 4716

Dit past bij 'Op avontuur onder de grond bij MergelRijk'