Slag om Grolle

Volledige programma en geschiedenis van de Slag om Grolle Redactioneel door

archief oud artikel 18 oktober 2005 Groenlo, Gelderland In het weekend van vrijdag 21 tot en met zondag 23 oktober wordt in Groenlo de ‘Slag om Grolle', anno 1627 nagespeeld. Deze gebeurtenis zal zich afspelen op het terrein achter de Halve Maan. Er worden verschillende veldslagen nagespeeld tijdens deze dagen. Elke veldslag verschilt, omdat de Staatse troepen telkens verder oprukken naar de Veste.

Aan deze veldslagen wordt onder andere deelgenomen door een groep Tsjechen van ongeveer honderd mensen. Uit Duitsland komen ‘Cronacher Asschuss Compagnie', de ‘Delitzer Landsknechte'en de ‘Laizer Landsknechte. Daarnaast komt er nog een delegatie Engelsen en Schotten op het evenement af. Nadat op vrijdag de eerste veldslag heeft plaatsgevonden, maken diverse troep zich op voor de verovering van het eerste bokbiervat. Om half acht wordt er aan de Houtwal een soort sprookje uitgebeeld. Daarin is te zien hoe het allereerste bokbiervaatje destijds in Groenlo is terechtgekomen.

Eten en drinken in stijl

In het centum komt een Belgische biertent, annex eetgelegenheid waar het personeel geheel in stijl haar klanten zal bedienen en vermaken. Bij het etablissement wordt gegeten van houten borden en gedronken uit een beker van aardewerk. Een valkenier verzorgt in het parkje aan de Lichtenvoordseweg demonstraties met roofvogels en er komen straatartiesten en handwerkslieden.

Het historisch weekend is ook voor kinderen interessant. Voor hen wordt er op het scoutingterrein een uitgebreid spelprogramma gehouden. Daarbij kunnen ongeveer vierhonderd kinderen, zaterdag van elf uur ;s ochtends tot half vier 's middags een keuze maken uit 25 activiteiten. Kinderen kunnen dan zelf touwen vlechten, kleden, schilden en zwaarden maken, enzovoort. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden.

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 12:43:27 · Gepubliceerd: 18 oktober 2005 - 1128