Wandelen met rolstoelgebruikers

Rolstoelroute.nl |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

rolstoelroute.nl vol wandelroutes voor minder validen

21 februari 2006 Aarlanderveen Lekker een eindje wandelen in de natuur. Het is voor velen makkelijk om uit dat grote aanbod van wandelroutes een leuke wandeling uit te zoeken. Voor rolstoelgebruikers is dat aanbod niet zo groot. Op de site rolstoelroute.nl staan verschillende routes die wel geschikt zijn voor rolstoelgebonden natuurliefhebbers. Ben de Wolff, initiatiefnemer van rolstoelroute.nl doet een boekje open over de site.

Initiatief

Ben de Wolff kwam op het idee om de site op te zetten, toen hij zelf tijdens het wandelen met zijn vrouw, die door ziekte rolstoelgebonden is. “Voor mijn vrouw ziek werd, wandelden wij al erg graag. We zijn dat blijven doen nu met de rolstoel. En toen kwamen we er achter dat niet alles vanzelfsprekend is. Te vaak liepen we vast op obstakels of zandwegen waarna er niets anders op zat om om te keren.” De Wolff raakte hierdoor zo gefrustreerd, dat hij besloot er iets aan te doen. Hij maakte de website rolstoelroute.nl. De vulling van de site komt vooral voort uit speurwerk op het internet. Er zijn verschillende instanties of organisaties waar De Wolff routes heeft gevonden. Een klein deel van de routes komt van bezoekers of van De Wolff zelf.

´eigen rondje´

Ondertussen bestaat de site ondertussen ongeveer drie jaar. Over het algemeen zijn de reacties positief, volgens de initiatiefnemer. “Blijkbaar voorzie ik toch in een behoefte. Op de site doe ik namelijk ook een oproep aan iedereen die een bestaande route 'loopt' en ervaart dat de route wel, niet of minder geschikt is, dat te melden, zodat ik die ervaring op kan nemen.” Ook vraagt De Wolff naar nog onbekende routes op zijn site. “Iedereen heeft wel een wandeling waarvan meerdere mensen zouden kunnen genieten. De beschrijving van zo'n 'eigen rondje', zou ik graag opnemen. Helaas blijft het op dat front erg stil.”

De eigenaar van rolstoelroute.nl noemt het ronduit teleurstellend dat er volgens hem zo weinig nagedacht wordt door betrokkenen bij het uitzetten van nieuwe routes. “Soms is het zo eenvoudig om met wat goede wil een bestaande route aan te passen voor rolstoelgebruikers. En dan denk ik niet eens aan asfalt neerleggen. Gewoon een straatje verder, drempel wegwerken of iets dergelijks is vaak al voldoende.” Iedereen, dus ook de valide wandelaars, zouden volgens De Wolff met wat gezond verstand hun bijdrage kunnen leveren. “Kijk bijvoorbeeld in je eigen omgeving. Welke wandeling maak je daar regelmatig als je er niet echt ver weg op uit gaat? Is die ook geschikt voor rolstoelgebruikers, meld dat dan.” De Wolff zegt wel te beseffen dat het vaak geen onwil is van velen om geen rekening te houden met rolstoelgebruikers. “Men denkt er gewoon niet aan. En daar zou de omslag moeten zijn. Het zou wél gewoon moeten zijn, rekening te houden met gehandicapten.”

Kijk ook bij...

3 reacties:

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2006-02-21 11:43:06 - 6951