1

In het spoor van Verkade

Beroemde Verkade-albums 100 jaar

Verkade Redactioneel door

archief oud artikel 19 juni 2006 Hattem, Gelderland Dit jaar is het 100 jaar geleden dat het eerste 'Verkade-album' verscheen en bestaat het merk zelf 120 jaar. Het Gelderse hanzestadje Hattem besteedt tot en met 13 januari 2007, met drie tentoonstellingen over Verkade, uitgebreid aandacht aan het bekende Hollandse koekjesmerk.

Tentoonstellingen

In het Nederlands Bakkerijmuseum 'Het Warme Land' en het Voerman Museum Hattem, wordt dit jaar uitgebreid aandacht besteed aan Verkade en haar albums. Het Bakkerijmuseum brengt, naast producten, verpakkingen en promotiemateriaal, vooral de sociale historie van het bedrijf aan het licht. Het Voerman Museum richt een tentoonstelling in over de Verkade-albums. Veel van de illustraties in de albums zijn van de hand van Jan Voerman junior. Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Verkade heeft veel historisch materiaal voorhanden in haar archief. Dit wordt voor de tentoonstellingen volledig beschikbaar gesteld.

Familieband

Naast het merk Verkade, is ook de verwevenheid van de familie Verkade met Jan Voerman senior interessant. Hij trouwde met Anna Verkade en ging in 1887 in Hattem wonen. Mede door zijn toedoen groeide Hattem uit tot een kunstenaars-centrum. In het Stadhuis van Hattem is tijdens het Verkadejaar een tentoonstelling ingericht die een historisch beeld schetst van de aantrekkingskracht van de stad en omgeving op kunstenaars door de jaren heen.

De paden op...

Eigenlijk is het beeld dat Thijsse van bijvoorbeeld de Hoenwaard schetste, in al die jaren niet veel veranderd. Ook nu kan er volop genoten worden van oer- Hollandse landschappen zoals de bekende Hattemse kunstenaar Jan Voerman sr. ze schilderde. De routes lopen niet alleen door de uiterwaarden, maar bijvoorbeeld ook het Huis en het landgoed Molecaten, de Veluwse sprengen en de 37 meter hoge Trijsberg waar ooit de galgen stonden opgesteld, worden aangedaan.

Succes

De Verkade-albums waren één van de meest bekende en succesvolle consumentenacties van de 20ste eeuw. Vanaf 1903 voegde Verkade verschillende plaatjes bij haar verpakkingen die in speciale albums konden worden geplakt. De eerste drie albums waren Sprookjesalbums, afkomstig van een Duitse Firma. De albums werden een groot succes en al snel besloot Verkade om vervolgalbums uit te gaan geven over de natuur in Nederland. In 1906 kwam het eerste album uit, 'Lente', geschreven door Jac. P. Thijsse. Uiteindelijk zijn er tot 1940 dertig albums uitgegeven en na 1965 nog vijf. Het totaal in omloop gebrachte albums van Verkade is ongeveer 3,2 miljoen en er zijn bijna 30 miljoen plaatjes uitgegeven. Veel plaatjes uit de Verkade-albums kwamen van de hand van Jan Voerman junior.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2006-06-19 11:39:10 - 4209