Gezelligheid kent geen tijd

Industrion |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

31 januari 2007 Kerkrade, Limburg Knus of bekrompen, veilig of saai? De meningen over de jaren vijftig zijn verdeeld. Tot 7 mei 2007 neemt het Industrion de bezoeker mee terug naar deze tijd. 'Gewoon Gezellig' is de naam van de tentoonstelling in het museum in Kerkrade.

Maandag wasdag

Aan de hand van de zeven dagen van de week is de tentoonstelling opgebouwd. Het museum heeft hiervoor een reden: "In de jaren '50 waren de dagen van de week nog lekker overzichtelijk. Vader ging naar zijn werk en moeder zorgde voor het huishouden volgens een terugkerend patroon". Het tentoonstellingstijdschrift dat de bezoeker bij de ingang krijgt, leidt langs de dagen van de week: maandag wasdag, woensdag gehaktdag, zondag rustdag. De ruimtes zijn zo ingedeeld dat de bezoeker even de sfeer kan proeven van dat moment. Bijvoorbeeld door een ingericht klaslokaal uit de jaren '50 binnen te stappen.

Terug naar toen

De tentoonstelling bevat herinneringen van mensen die zijn opgegroeid in de jaren '50. Foto’s en voorwerpen zijn in bruikleen gegeven en vertellen van persoonlijke belevenissen. Dagbladen uit die tijd geven ook het gevoel even terug te zijn. Ontwikkelingen in de samenleving komen aan de orde door foto's, radio- en televisiefragmenten en vele voorwerpen. Het toont een samenleving die –vergeleken met nu- een beetje saai en tuttig was, maar niet stilstond.

Zeepkistenrace

In 1950 werd de eerste zeepkistenrace van Nederland gehouden. Het Industrion wil deze race op 25 maart voor een keer in ere herstellen. Vanaf 7 jaar mag een ieder in teamvorm mee doen over het parcours van het museum. Inschrijven kan tot 1 maart op de site van Industrion.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-01-30 21:53:07 - 3314