Red de dieren!

Museon Den Haag |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

21 juni 2007 Den Haag, Zuid-Holland Onze levensstijl kost dieren het leven. Het Museon in Den Haag geeft hier aandacht aan met twee heel verschillende diertentoonstellingen. De kleine gekleurde vissen nemen het op tegen de grote apen. De grote overeenkomst is de betrokkenheid bij de uitstervende dieren, close-up fotografie en een boek als uitgangspunt. Tot 28 oktober is 'Het Gezicht van de Zee' met foto’s van Dos Winkel te bezoeken. De 'Apenkoppen' van fotograaf James Mollison blijven tot 11 november in het museum.

Diep in de zee

Het boek 'Het Gezicht van de Zee' van natuurfotograaf Dos Winkel diende als inspiratie voor de gelijknamige tentoonstelling. De close-up portretten tonen vissen en zeedieren in vele soorten en schitterende kleuren. Een onderwaterwereld die vele nooit in het echt zullen zien. Dos Winkel stopte in 2005 als docent om zijn tijd volledig te wijden aan de fotografie. Dieren die met uitsterven worden bedreigd probeert hij nog vast te leggen met de camera. De rol van de mens bij het behoud van de natuur is een onderdeel dat hij hiermee aandacht wil geven. Onderwaterfotografie is een onderdeel waar hij zijn sporen in heeft verdiend. Meer dan 3500 trips naar de zeebodem maakte hij, voornamelijk in tropische wateren. Voor hen die nog meer willen weten en zien van de onderwaterwereld is tot 16 september de buitenexpositie Planet Ocean te zien op de boulevard van Scheveningen.

Uitdrukkelijk om actie gevraagd

Het uitsterven van dieren grijpt ook fotograaf James Mollison aan. Het boek van 'Expressions of the Emotions in Man and Animals' van Charles Darwin was voor hem de aanleiding om de apen zo af te beelden dat hun uitdrukking en emotie zichtbaar is. "Hun onschuld en kwetsbaarheid dwingen tot nadenken over de arrogante houding die wij mensen aannemen tegenover deze dieren", onderbouwt het Museon de werkwijze. De fotograaf, die werkzaam is bij Benetton, vraagt met deze expositie om aandacht voor de situatie van de chimpansee. "Wanneer geen actie wordt ondernomen, zal het met hen spoedig gedaan zijn." Neem bijvoorbeeld Chim, een vrouwtje van 5 jaar. Ze werd geboren in Kameroen waar haar ouders zijn gedood door vleeshandelaren. Een journalist redde haar uit een dierenopvang en bracht haar groot. Chim was getraind om te dansen voor voedsel.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-06-21 16:49:25 - 2806