Om stil van te worden

Meer informatie over Museumpark Orientalis |  
Redactioneel door

Musuempark Orientalis opent tentoonstelling Silentium

3 oktober 2007 Heilig Landstichting, Gelderland Stilte, rust en bezinning horen bij alle religies op aarde. In Museumpark Orientalis, voorheen het Bijbels Openluchtmuseum, begon vrijdag 28 september de tentoonstelling 'Silentium'. De fotoserie 'Kloosterlingen' van Annie van Gemert is het belangrijkste onderdeel van de tentoonstelling. Verder zijn er verschillende meditaties, workshops en activiteiten in Orientalis georganiseerd. 'Silentium' loopt tot 30 maart 2008.

“Stil zijn hoort bij mensen”, zegt Chantal de Rooij van Orientalis. Het museumpark in het Gelderse Heilig Landstichting heette vroeger 'Bijbels Openluchtmuseum', maar richt zich nu naast het christendom ook op andere godsdiensten. “Of het nu gaat om de boeddhistische stilte, de spiritueel-ascetische stilte, de verstilling of de oorverdovende stilte: in alle religies is stilte een centraal element.” Orientalis laat bezoekers de komende maanden 'proeven' van de stilte.

Kloosterleven

Fotografe Annie van Gemert bracht veel tijd door in Nederlandse en kloosters. Ze probeerde daar met haar camera de verstilling en het tijdloze vast te leggen. Van Gemert noemde de serie foto's 'Kloosterlingen'. In de serie zijn ondermeer foto's opgenomen van kloosters, de lange gangen in deze kloosters, de kapittelzaal, de sacristie en de ommuurde kloostertuin. Het kloosterleven is een verborgen wereld en voelt oud en uitgestorven aan. Toch zijn er ook nu nog jonge religieuzen die in klooster intreden. Juist dit heeft Van Gemert prachtig weten te portretteren. De foto's zijn sinds 28 september te zien in Orientalis en vormen het belangrijkste deel van de tentoonstelling 'Silentium'.

Workshops

Bezoekers van Museumpark Orientalis kunnen, nadat ze de fototentoonstelling hebben gezien, meedoen aan meditaties, lezingen en activiteiten die in het thema 'stilte' passen. Daarnaast geeft Annie van Gemert een workshop, waarin ze mensen uitlegt hoe portretfoto's worden gemaakt.

Bisschop Muskens

Op donderdag 27 september werd 'Silentium' officieel geopend, een dag later kon het publiek de tentoonstelling zien. Bisschop Muskens verrichtte de officiële openingshandelingen in aanwezigheid van fotografe Annie van Gemert. “De opening verliep heel goed en veel bezoekers hebben de tentoonstelling al gezien. Zij reageerden erg enthousiast”, zegt De Rooij. Orientalis wil bezoekers met de tentoonstelling de schoonheid van stilte laten zien, en daar zijn ze goed in geslaagd. Met name de fotoserie 'Kloosterlingen' is prachtig. Zo mooi, dat je er stil van wordt.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-10-03 11:25:05 - 2577