1

Fietsroute Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel
Fietsroute Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel

Stap op de fiets en toer langs een kilometerslang rijksmonument! De Grebbelinie is een van de oudste verdedigingslinies van Nederland. Sinds 2011 heeft het de status van rijksmonument en dat is niet voor niets. Eeuwenlang werd de linie, die loopt van Rhenen tot Bunschoten, gebruikt voor de verdediging van de vesting Holland. De fietstocht Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel brengt je langs een deel van de linie, met mooi gereconstrueerde forten en wallen.

Het officiƫle beginpunt van de route is Fort aan de Buursteeg in Renswoude. Dit is meteen een van de grootste en belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. In 1794 diende het fort als bivak voor de soldaten die vochten tegen de Fransen. In de meidagen van 1940 was het fort opnieuw heel belangrijk en diende het als verdedigingswerk tegen de Duitsers. Onderweg passeer je nog meer interessante historische punten: de Batterij aan de Schalm, het Werk aan de Engelaar en Fort Daatselaar. In de fietsgids lees je alle informatie over de verdedigingswerken en de historische gebeurtenissen die zich daar afspeelden. De totale route is 33 kilometer. Je kunt de tocht in twee kortere etappes verdelen. De beschrijving start wel bij Fort aan de Buursteeg, maar je kunt ook op andere plekken langs de route opstappen. Langs de route vind je diverse restaurants voor een culinaire stop.

Fietsroute Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel in Renswoude leent zich ook goed voor een vriendinnendag. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.grebbelinie.nl

Fietsroute Grebbelinie Renswoude, Woudenberg en Scherpenzeel
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.