Welkom op Fort K'IJK!
Fort K'IJK

Kijk goed om je heen voordat je Fort K'IJK binnenstapt. Je ziet weidevogels naar voedsel zoeken in deels ondergelopen land en als je verder zou rijden, dan zou je meer forten zien. Fort K'IJK is namelijk onderdeel van de Stelling van Amsterdam; een verdedigingslinie rond de stad Amsterdam. In Fort K'IJK kom je erachter hoe deze imposante linie werkte en kun je een kopje koffie drinken in de Theeschenkerij.

Welkom op het fort

Binnen de openingstijden van het fort kunnen bezoekers zelf de audiotour doorlopen. Luister naar de boswachter en de fortwachter die je mee op reis nemen door de geschiedenis van het fort en het omliggende landschap. Verschillende projecties en gebruik van licht en donker geven het fort een bijzondere sfeer. Iedere maand op donderdag geeft een gids een historische rondleiding over kanonnen en kookpotten. En vertelt allerlei leuke anekdotes en weetjes over de soldaten op het fort.

Polderlandschap

Door grote stukken van het land rond de Stelling van Amsterdam onder water te zetten, werd de vijand tegengehouden en bleef de stad in veiligheid. In een tijd zonder vliegtuigen een super slim plan! Nu heeft de Stelling met het landschap een nieuwe functie en hoeft het de mens niet meer te beschermen. Maar wat dan wel? Dat zie je in Fort K'IJK! En je kunt volop van het landschap genieten tijdens een fiets- of wandeltocht langs de forten van de Stelling van Amsterdam...

Tip: je bent welkom in de gezellige Theeschenkerij in Fort K'IJK! Hier staat de koffie klaar en is er huisgemaakte taart om van te genieten. Boven op het fort vind je nog een koepel van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het omringende landschap.

Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Het mooie polderlandschap rond Fort K'IJK. Foto: © Aart Jan van Mossel
Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Hoe ontstond het landschap? Foto: Mike Bink
Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Welkom op het fort! Foto: Monique van den Haak
Interactieve presentatie. Foto: Mike Bink
Volg de audiotour. Foto: Mike Bink