Welkom op Fort K'IJK!

Kijk eens goed om je heen voordat je Fort K'IJK binnenstapt, want eenmaal binnen komt dat polderlandschap opnieuw naar je toe! Je ziet weidevogels naar voedsel zoeken in deels ondergelopen land en als je verder zou rijden, dan zou je meer forten zien. Fort K'IJK is namelijk onderdeel van de Stelling van Amsterdam; een verdedigingslinie rond de stad Amsterdam. Sinds 1996 is de hele Stelling uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed; maar al bij de bouw in 1880 was de imposante stelling beroemd. In Fort K'IJK kom je erachter hoe deze linie werkte en zie je hoe het landschap ontstond.

Welkom op het fort

Bezoekers kunnen zelf op ieder moment de audiotour doorlopen en krijgen door een interactieve presentatie zicht op het ontstaan van het landschap. Iedere maand op donderdag geeft een gids een historische rondleiding over kanonnen en kookpotten. En vertelt allerlei leuke anekdotes en weetjes over de soldaten op en het functioneren van het fort.

Polderlandschap

Door grote stukken van het land rond de Stelling van Amsterdam onder water te zetten, werd de vijand tegengehouden en bleef de stad in veiligheid. In een tijd zonder vliegtuigen een super slim plan! Nu heeft de Stelling met het landschap een nieuwe functie en hoeft de mens niet meer te beschermen. Maar wat dan wel? Dat zie je in Fort K'IJK! En je kunt er volop van genieten tijdens een fiets- of wandeltocht langs de forten van de Stelling van Amsterdam...

Tip: in de gezellige theeschenkerij in Fort K'IJK kun je wat drinken en een broodje of huisgemaakte taart eten. Boven op het fort vind je nog een koepel van waaruit je een mooi uitzicht hebt op het omringende landschap.