Sint Gertrudiskerk en toren De Peperbus

Sint Gertrudiskerk en De Peperbus

Monumentaal van buiten, prachtig van binnen. Het is nauwelijks voor te stellen dat de Sint Gertrudiskerk op de Grote Markt van Bergen op Zoom ooit een vrij eenvoudige kerk was. In 1504 werd begonnen met nieuwbouw, maar dit is nooit helemaal afgemaakt. Vandaar dat de kerk vandaag de dag een vreemde vorm heeft.

Binnen stap je in een grote, lichte ruimte met een vierkant kerkschip. De grafmonumenten van zo'n zes meter hoog zijn gemaakt om de strijders in de opstand tegen Spanje te eren. En natuurlijk vind je hier ook het graf van de markiezen van Bergen op Zoom en hun familie. Neem de tijd om rond te kijken, want hier staan veel kunstwerken uit andere kerken, die ondertussen gesloten zijn. Waar elders vind je een kerk met vier orgels en meerdere biechtstoelen?

De Peperbus

In de zomer kun je van april tot en met oktober de toren van de kerk beklimmen, De Peperbus. Als je de 183 treden hebt bedwongen, word je beloond met een prachtig uitzicht over Bergen op Zoom.

Sint Gertrudiskerk en De Peperbus in Bergen op Zoom leent zich ook goed voor een vriendinnendag. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

In de Sint Gertrudiskerk. Foto: DagjeWeg.NL

In de Sint Gertrudiskerk. Foto: DagjeWeg.NL