Zollverein
Zollverein

In het hart van het Ruhrgebied staat het indrukwekkendste monument uit het industriële verleden van deze streek: de Zollverein. In totaal werd er in bijna 150 jaar tijd zo'n 240 miljoen ton kolen naar boven gehaald. Op het hoogtepunt werkten hier 8000 mijnwerkers. Schachtbok XII, die 40 meter boven de grond uittorent, is nu de belangrijkste bezienswaardigheid in de Ruhr en een symbool voor de zware industrie in Duitsland. De mijn sloot in 1986 en veranderde in een culturele hotspot waar van alles te doen is.

Er is hier van alles te doen en te beleven! Toffe cafés, restaurants en bistro's. Hippe winkels en design shops. Meerdere musea. En de bak waar ooit de steenkool in werd verzameld is nu gevuld met water: hier kun je zomers zwemmen en 's winters schaatsen tussen de voormalige fabrieken! De fabrieken van binnen bekijken kan ook. Volg een gids langs de enorme koolwasserijen en transportbanden, zie met eigen ogen hoe hier ooit steenkolen werden gewonnen en luister naar hun verhalen. Veel van de gidsen zijn oud-mijnwerkers en weten dus waar ze het over hebben.

Unesco-monument

De Zollverein is inmiddels een Unesco-monument en een plek voor kunst, cultuur en creativiteit. De kunstbeurs ArtRuhr is er jaarlijks, net als het festival Zechefest. In de winter kun je tussen de voormalige fabrieken ook schaatsen op een ijsbaan. De musea op het terrein zijn het Ruhr Museum (over de geschiedenis van het Ruhrgebied) en het Red Dot Design Museum.

Zollverein leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, schoolreisje, workshop en weekendje weg. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.zollverein.de

Zollverein
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.