Elisenbrunnen - de bron van Aken


Elisenbrunnen

Warm water en een zure lucht, dat is de Elisenbrunnen. Sinds mensenheugenis zijn er bij Aken warmwaterbronnen. De Elisenbrunnen liggen midden in de binnenstad. Hou je handen in het water en voel hoe lekker warm het is: 53 graden! Vroeger lag hier de ingang van een thermaalbad, en om die reden werd er in 1827 een rond gebouw neergezet met een klassieke zuilengalerij. Het ontwerp was van de architecten Johann Peter Cremer en Karl Friedrich Schinkel.

Bezoek de Elisenbrunnen. Je neus zal het niet snel vergeten. De zwavel geeft de bron zijn unieke geur die door veel mensen wordt omschreven als 'de lucht van rotte eieren'. Toch zweren bezoekers én Akenaren bij de bronnen die volgens hen een heilzame werking hebben. De Elisenbrunnen zijn vernoemd naar kroonprinses Elisabeth, de vrouw van de Duitse koning Friedrich Wilhelm IV, die dol was op badderen. Achter het gebouw vind je het stadspark de Elisengarten.

Elisenbrunnen leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Elisenbrunnen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.