Museum aan de IJzer
Museum aan de IJzer

Het Museum aan de IJzer is een van de belangrijkste tastbare herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. Op deze plek lag de frontlinie van de Eerste Wereldoorlog. In het najaar van 1914 hielden Belgische troepen stand aan de IJzer, een rivier in West-Vlaanderen, en stopten zo de Duitse opmars. Een vier jaar lange, gruwelijke loopgravenoorlog volgde. Het museum zit in de IJzertoren, een monument voor de vele Vlaamse soldaten die sneuvelden tijdens de oorlog. Boven op de toren staan de letters AVV / VVK, een afkorting voor 'Alles Voor Vlaanderen / Vlaanderen Voor Kristus'.

De Belgische soldaat

De IJzertoren groeide na de Tweede Wereldoorlog uit tot het verzet van de Vlamingen tegen de Franstalige overheersing. De 22 verdiepingen van de toren zijn ingericht als een museum. Onder het motto 'Nooit meer oorlog' brengt het Museum aan de IJzer de waanzin van de wereldoorlog in beeld. De vaste tentoonstelling 'De Belgische soldaat' vertelt over de ontberingen aan het front van de Belgische soldaten. Ook zijn er tijdelijke exposities die aandacht besteden aan andere aspecten van de Eerste Wereldoorlog. Niet ver van de IJzertoren staat de Paxpoort, een vredesmonument uit 1950.

Museum aan de IJzer in Diksmuide leent zich ook goed voor een schoolreisje en workshop. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Museum aan de IJzer