Lange Max Museum

Lange Max Museum

Geschiedenis wordt verteld door de overwinnaars en bij de Eerste Wereldoorlog was dat niet anders. Reis langs het voormalige Westfront en je hoort het verhaal vooral vanuit het perspectief van de overwinnaars: de Engelsen, Fransen, Amerikanen en Canadezen. Het Lange Max Museum ligt net buiten het West-Vlaamse dorp Koekelare en focust juist op het verhaal van de Duitse verliezers. De Duitsers hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog op deze plek hun meest gevreesde kanon staan. Het Batterie Pommern was het grootste kanon tijdens deze oorlog en kreeg daarom de bijnaam 'Lange Max'. Het Lange Max Museum zit in een voormalige monumentale boerderij en wil meer tonen dan de zoveelste granaat achter glas. Veel foto's doen de oorlogstijd herleven, net als de simulatie van de bom die onderweg is naar Duinkerken.

Geschutskoepel

De Max had een bereik van 50 kilometer. Tijdens de oorlog beschoten de Duitsers de Franse havenstad Duinkerken met dit wapen. De voormalige geschutskoepel is nog altijd te zien. Op het terrein zit tegenwoodig een brasserie (met uitgebreide bierkeus). De vrijwillige gidsen weten veel verhalen te vertellen over de oorlog en dan vooral over het Duitse front.

Lange Max Museum in Koekelare leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Lange Max Museum

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.