ommetje Marken
Ommetje Marken

Ga voor een mooie wandeling eens naar Marken. Langs de hele kust van Marken loopt een smal wandelpad, waarover je op je gemak het hele voormalige eiland rond kunt lopen. Een goed beginpunt is bij de haven van Marken. Het Rondje Marken is ongeveer 9 kilometer lang en heerlijk rustig, ook als het op Marken barst van de toeristen. Aan de ene kant kabbelt het water, aan de andere kant zie je steeds weer een ander element van het eiland. Zoals de vier verschillende buurtschapjes: Wittewerf, Grotewerf, Rozewerf en Moeniswerf.

Rozewerf ligt pal aan de kust, dus daar kom je vlak langs. Leuk om eventjes tussen de dicht op elkaar staande huisjes te lopen. In het water staan de karakteristieke schuine golfbrekers van Marken. Verderop passeer je de vuurtoren het Paard van Marken, waar ook enkele strandjes liggen. Helaas kun je niet bij de vuurtoren zelf komen. Een prachtige wandeling, behalve een stukje pal langs een onverwachte nieuwbouwwijk die helemaal los op het eiland ligt, als een nieuwe buurtschap.

Marker landtong

Is 9 kilometer niet genoeg? Verleng je wandeling met de Marker landtong. Deze dijk is nu een natuurgebied. Hier loop je met zowel links als rechts van je de uitgestrekte watervlaktes van de Gouwzee en het Markermeer. Je komt er amper mensen tegen, alleen veel vogels. Met de landtong erbij wordt de wandeling in totaal zo'n 13 kilometer.

 Bezoek www.wandelnet.nl

Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten