Norger Esdorpenlandschap en Norgerholt
Norger Esdorpenlandschap en Norgerholt

Het Norger Esdorpenlandschap is een van de best bewaarde esdorpenlandschappen in ons land. Als je hier ronddwaalt in de mooie natuur, door bossen en beekdalen, zie je in het landschap nog de sporen van eeuwen historie. Je komt onderweg namelijk ook langs oude Saksische boerderijtjes, hunebedden en hun opvolgers de grafheuvels, en je kunt nog zien waar ooit akkers en weiden hebben gelegen.

In dit gebied ligt ook een van de oudste bosgebieden van Nederland: Norgerholt. Dat zie je niet meteen terug aan de bomen, de oudste daarvan zijn slechts rond 1850 aangeplant. Maar de bosbodem is wel oeroud, omdat hier al sinds misschien wel de negende eeuw een bos heeft gestaan. Dat zorgt voor een rijke bodemflora vol leuke plantjes. Daaronder ook de zeer zeldzame Norgerbosmuur, die alleen groeit in het Norgerholt. Verder broeden er wel 72 vogelsoorten! En je vindt niet snel een andere plek met zulke dikke hulstbomen.

Leuk weetje: tot 1790 vergaderden in dit bos de boermarke op een plek tussen vier eiken. Deze plek, 't aole Raodhoes, is er nog steeds.

 Bezoek www.natuurmonumenten.nl

Norger Esdorpenlandschap en Norgerholt
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.