langeafstandswandelroute het Stellingenpad
Het Stellingenpad

In 2023 werd het Stellingenpad van Nivon uitgeroepen tot mooiste wandelroute van het jaar. En dat is niet voor niets. Deze langeafstandswandeling loopt van Zuidoost Friesland via de westrand van Drenthe naar de kop van Overijssel door een prachtig afwisselend landschap vol heide, watertjes, bossen en stuifzandvlaktes. Je komt door twee Nationale Parken, maar ook langs prachtige vestingstadjes aan de voormalige Zuiderzee in Overijssel.

In dit stuk van Nederland heerst nog rust én ontdek je een rijke geschiedenis. Het Stellingenpad loopt namelijk door het gebied de Stellingwerven, waar veel over te vertellen valt. In de late middeleeuwen was het zelfs een onafhankelijke boerenrepubliek met een eigen geschiedenis, cultuur en een eigen wapen. De Nivon wandelgids over dit pad vertelt je er alles over.

15 etappes

De 260 kilometers van het Stellingenpad zijn handig onderverdeeld in 15 etappes van 12 tot en met 28 kilometer. Kies het soort landschap waar je zin in hebt, neem voldoende eten en drinken mee en ga op pad. Of maak je eigen etappe: het Stellingenpad heeft namelijk geen eigen markering, maar volgt het landelijke wandelknooppunten netwerk. Handig!

Over prachtige heidevelden. Foto: Marcel van Kammen
Over prachtige heidevelden. Foto: Marcel van Kammen
In het Drents-Friese Wold. Foto: Marcel van Kammen
In het Drents-Friese Wold. Foto: Marcel van Kammen