1

Pelmolen Ter Horst




Pelmolen Ter Horst

In het Overijsselse Rijssen staat de bijzondere Pelmolen Ter Horst. Het oer-Hollands beeld van de achtkantige molen aan het kronkelende riviertje De Regge is schilderachtig en bijzonder fotogeniek. Waait het? Dan kun je de molen die nog volop in bedrijf is, in werking zien.

Binnen kijken

Behalve vanbuiten, is dit schitterende monument ook vanbinnen een bezoekje waard. In de jaren '70 van de twintigste eeuw werd de pelmolen gerestaureerd, waardoor het vandaag de dag weer mogelijk is om een blik te werpen in de olieslagerij. Zodra je binnenstapt, zie én ruik je de historie. Aanschouw een waanzinnig stukje techniek. Ook leuk: combineer je bezoekje aan Pelmolen Ter Horst met een zompvaart.

Geschiedenis

Ooit was Pelmolen Ter Horst een van de belangrijkste industriemolens van heel Twente. Dat kwam mede door de goede ligging aan het water. Lijnzaad was én is nog altijd het belangrijkste product dat wordt geproduceerd. Ook werd bovenin de molen gort gemaakt van gest. Naamgever van de molen is Jan Ter Horst, die de molen bouwde in 1752. Eeuwen later is de molen in het beheer van een stichting, waar de familie Ter Horst nog steeds nauw bij betrokken is. Een echt familiebedrijf, dus.

 Bezoek www.depelmolen.nl

Bezoek de historische Pelmolen. Foto: Marketing Oost © Rien van der Helm
Bezoek de historische Pelmolen. Foto: Marketing Oost © Rien van der Helm