Zaans Museum

Je kent de Zaanse Schans wel van buiten; de groene houten huisjes zijn dé toeristische trekpleister voor alle buitenlanders die ons land aandoen. Maar hoe leefden de inwoners van deze oer-Hollandse Zaanstreek vroeger? Hun koopmansgeest was alom bekend. En hier werd gestreden tegen het water en slaagden de bewoners erin land te winnen door inpoldering. In het Zaans Museum kom je alles te weten over dit wereldberoemde stukje Nederland.

Voor kinderen is er heel veel te doen in het Zaans Museum: biscuitjes versieren, koekfabriekjes bouwen, theaterworkshops, Russische Matroesjka's beschilderen...In het laboratorium van het Verkade Paviljoen zijn er reuk- en smaakproefjes en kunnen kinderen hun eigen wikkel voor een chocoladereep ontwerpen. Daarna mogen ze deze met een ‘wikkelmachine’ om een echte chocoladereep wikkelen. Ook kinderfeestjes zijn hier fantastisch!

Czaar Peterhuisje

Het is zo'n vijf kilometer verderop, maar zeker de moeite waard om te bezoeken: het Czaar Peterhuisje. Dit is één van de oudste houten huisjes van Nederland (gebouwd in 1632) en onderdeel van het Zaans Museum. Tsaar Peter de Grote heeft hier in 1697 overnacht in de bedstee van smid Gerrit Kist. Door zijn verblijf kreeg het eenvoudige houten arbeidershuisje naam en wereldfaam. In het huisje zijn allerlei attributen, curiosa en meubeltjes uit de zestiende en zeventiende eeuw te zien.

Zaans Museum in Zaandam leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.