Authentieke boerderijen bij Openluchtmuseum Ootmarsum

Ontdek het land van 'heeren en boeren' bij Openluchtmuseum Ootmarsum. Op een fraai parkachtig terrein met boom- en waterpartijen liggen een aantal authentieke boerengebouwen. Kom binnen kijken bij de boerderijen en ervaar hoe de bewoners van deze regio gedurende vele eeuwen leefden en werkten. De ruimtes hebben nog steeds de originele inrichting van generaties terug. Door middel van demonstraties en evenementen leer je hoe het boerenleven er vroeger aan toe ging.

Ontdek het land van heeren en boeren

Land van heeren en boeren

Struin over het land van Openluchtmuseum Ootmarsum en proef de geschiedenis van de regio. Ooit lagen hier de tuinen van de Havezathe, het Hoge Huys in Ootmarsum. In de middeleeuwen maakten de tuinen plaats voor een rijke commanderij van de Duitse ridderorde. Weer later vestigden de 'heeren' zich hier. De rijksgraven van Heiden Hompesch tot Ootmarsum hadden hier hun hoofdwoning. De authentieke boerengebouwen staan er nog steeds.

Kruisridders en Hofmeiers

Kom kijken bij het Molenhuisje, het laatste restant van de Commanderie van Ootmarsum. In de omgeving stond een kasteel waar tot 1639 de kruisridders van de Ridderlijke Orde leefden, maar dit gebouw staat niet langer overeind. Of neem een kijkje bij stadsboerderij Eppink. In het woonhuis staat een bijzondere collectie, inclusief een bibliotheek, uurwerken, meubels, schriftstukken, schilderijen, documenten en een echte schatkist. Hier woonde de laatste Hofmeier van Beverforde. De Hofmeier beheerde vele landerijen in opdracht van de bisschop van Utrecht.

Andere oude gebouwen zijn onder andere; de veeschuur, de bakspieker voor huisgemaakt brood, het Klöpkeshoes voor alleenstaande vrouwtjes en aardappelschuur de tuffelkelder. Bekijk alle gebouwen op de plattegrond en leer meer over de geschiedenis van Ootmarsum.

Openluchtmuseum Ootmarsum leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje, schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Authentieke boerderij.

Ga terug in de tijd.

Authentieke boerderij.

Authentieke boerderij.