1

Openluchtmuseum Ootmarsum


-advertentiepositie-Authentieke boerderijen bij Openluchtmuseum Ootmarsum

Reis in het Openluchtmuseum Ootmarsum mee naar het Twente van vroeger. Neem een kijkje in achttien authentieke boerengebouwen, met nog de originele inrichting van honderd jaar geleden. Ontdek hoe boeren hier op het platteland woonden en werkten en welke 'heeren' veel voor het historische 5stadje hebben betekend. Met nostalgische demonstraties en sfeervolle evenementen komt het boerenleven van toen weer even helemaal terug.

Land van Heeren en Boeren

Struin door het park van Openluchtmuseum Ootmarsum en proef de geschiedenis van de regio. In het museum bewonder je alles wat een boerenfamilie een eeuw geleden nodig had om te overleven. Hoe ze vee hielden, wat ze gebruikten om het land te bewerken en hoe sober hun dagelijks leven was. Ooit vond je op deze locatie de tuinen van de Havezathe, het Hoge Huys in Ootmarsum. In de middeleeuwen maakten die tuinen plaats voor een rijke commanderij van de Duitse ridderorde en weer later vestigden de 'heeren' zich hier. Drie hoge heren speelden in Ootmarsum een grote rol: de Hofmeier, de Drost van Twente en de Commandeur. In verschillende gebouwen in het openluchtmuseum duik je in hun levens.

Historische gebouwen

Elk gebouw is uniek en vertelt een eigen verhaal. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het molenhuisje of stap binnen in het woonhuis. Hier bewonder je een historische bibliotheek, oude meubels en schilderijen en een echte schatkist. Hier woonde de laatste Hofmeier van Beverforde. De Hofmeier beheerde vele landerijen in opdracht van de bisschop van Utrecht. In andere oude gebouwen in het openluchtmuseum ontdek je alles over het boerenbestaan; een ambachtelijk leven dichtbij de natuur. Wat droegen ze vroeger, welke tradities hadden ze en welke oude ambachten hoorden bij het dagelijks leven? Bijzonder is het Klöpkeshoes, een huisje dat vroeger bestemd was voor alleenstaande vrouwen.

Openluchtmuseum Ootmarsum leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje, schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek openluchtmuseumootmarsum.nl

Bewonder een authentieke boerderij. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Bewonder een authentieke boerderij. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Ga terug in de tijd in Ootmarsum. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Ga terug in de tijd in Ootmarsum. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Interieur van het Klopkeshoes. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Interieur van het Klopkeshoes. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Een ambachtelijk leven dichtbij de natuur. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.
Een ambachtelijk leven dichtbij de natuur. Foto: Openluchtmuseum Ootmarsum.