Museum Wierdenland

In Museum Wierdenland geven de wierden (ook wel terpen) hun geheimen prijs! Deze woonheuvels uit de prehistorie staan hier centraal. In het bijzonder de wierde van Ezinge, waar beroemde archeologische vondsten boven de grond kwamen in de jaren dertig. Sta hier oog in oog met oude Nederlandse geschiedenis en de strijd van de bewoners van Middag-Humsterland tegen het water.

Middeleeuws paardengraf

Wandel door de 'Wierdenzaal' en bekijk foto's, historische kaarten en maquettes van de streek. Leer de bewoners van dit dynamische kustgebied kennen en ontdek waarom zij hun woonplaatsen moesten verhogen. Aan de heuvels is meer dan duizend jaar gewerkt. Bekijk ook het vroeg-middeleeuws paardengraf dat gevonden is in de wierde de Bouwerd die vanuit de zaal zichtbaar is.

Aan het begin van de jaartelling kwamen er Romeinen in dit gebied, die niks snapten van die Nederlanders: "Ze eten alleen vis, jagen niet en drinken regenwater, dat ze bewaren in kruiken op de voorhof van hun huizen!" Maar archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat dat niet zo was: er waren wel koeien en schapen, maar die werden ergens anders gehouden. En zo zijn er nog veel meer vondsten gedaan.

Doe-tentoonstelling voor kinderen

Voor kinderen is er in Museum Wierdenland ook van alles te beleven. Bezoek bijvoorbeeld de doe-tentoonstelling over de vaardigheden van onze verre voorouders. Hoe technisch waren zij? De tentoonstelling is interactief, dus kinderen ervaren spelenderwijs zelf het leven op een wierde in de prehistorie.

Tip: Maak een mooie wandeling vanuit het museum naar het wierdedorp Ezinge.

Museum-Wierdenland-Ezinge

Museum Wierdenland in Ezinge leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor volwassenen.

Volg een rondleiding in het museum.

De wierde van Ezinge.

Volg een rondleiding in het museum.

Volg een rondleiding in het museum.

Volg een rondleiding in het museum.

Museum Wiederland.

Volg een rondleiding in het museum.

Ingang van Museum Wiederland.