Ontdek de schatten van de wierden

In Museum Wierdenland geven de wierden (ook wel terpen) hun geheimen prijs! Deze woonheuvels uit de prehistorie staan hier centraal. In het bijzonder het 'Pompei van het Noorden': de wierde van Ezinge. Hier kwamen in de jaren dertig beroemde archeologische vondsten boven de grond. Sta oog in oog met oude Nederlandse geschiedenis en de strijd van de bewoners van Middag-Humsterland tegen het water.

Middeleeuws paardengraf

Wandel door de 'Wierdenzaal' en bekijk een prachtig oud weefgetouw, bijzondere potjes, historische foto's, sieraden en nog veel meer vondsten uit de wierden. Leer de bewoners van dit dynamische kustgebied kennen en ontdek waarom zij hun woonplaatsen moesten verhogen. Wist je bijvoorbeeld dat aan de heuvels meer dan duizend jaar is gewerkt? Bekijk ook het vroeg-middeleeuws paardengraf dat gevonden is in de wierde de Bouwerd. De Bouwerd zelf kun je ook zien, want deze wierde ligt direct achter het museum.

Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook elk jaar tijdelijke tentoonstellingen. Hierin wordt vaak een speciale vondst of onderdeel van het wierdenlandschap uitgelicht. Of je ziet hier de wierden door de ogen van een kunstenaar. Leuk: van tijd tot tijd is er een tentoonstelling met kunstwerken van kinderen uit de regio.

Veel te doen voor kinderen

Voor kinderen is er in Museum Wierdenland van alles te beleven. Ze kunnen een speurtocht volgen door het museum, zelf opgravingen doen in de binnenzandbak, schaatsen op botten of oude ambachten uitproberen in de 'doe-hoek' zoals weven, spinnen en manden maken. In het laboratorium kunnen ze eeuwenoude zaden onder een microscoop bekijken.

Tip: Maak een mooie wandeling vanuit het museum naar het wierdedorp Ezinge of een fietstocht door dit oude en bijzondere cultuurlandschap. In de zomermaanden kun je elke derde zaterdag van de maand meefietsen met een gids.

Museum-Wierdenland-Ezinge

Ontdek de schatten van de wierden in Ezinge leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Ontdek de schatten van de wierden

De wierde van Ezinge.

Ontdek de schatten van de wierden

Volg een rondleiding in het museum.

Ontdek de schatten van de wierden

Ingang van Museum Wierdenland.