Slot Loevestein - Op avontuur in de geschiedenis

Slot Loevestein

Een mooie weg langs de Maas voert je naar het prachtige Loevestein. Verken deze oude vesting, die met haar kasteel, aarden wallen, bastions en soldatenhuisjes nog bijna dezelfde is als in de achttiende eeuw. Van verdedigingsbolwerk werd Slot Loevestein staatsgevangenis en van onderdeel van de Hollandse Waterlinie een eilandje in 'nieuwe natuur'. Mis geen enkel spannend verhaal uit de geschiedenis van Loevestein en ga op avontuur in het slot!

Hugo de Groot

In de zestiende eeuw was de vesting in gebruik als gevangenis, dit is zonder twijfel de meest markante periode in de geschiedenis van het slot. De internationaal beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot zat gevangen in Slot Loevestein, maar wist te ontsnappen... Een bijzonder boeiend verhaal dat je kunt beleven in de tentoonstelling 400 jaar Hugo de Groot. Kruip in de boekenkist voor een unieke foto en dwaal door een universum van gedachten

Op ontdekking met je eigen sleutel

De interactieve expositie 1001 bommen en granaten leidt je door de hele vesting en is zelfstandig te bezoeken met een persoonlijke sleutel. Je bepaalt zelf het tempo en onderweg hoor je met de gratis IZI travel app korte verhalen over het ontstaan van Loevestein, de Nederlandse opstand en Loevestein als vesting in de Hollandse Waterlinie. Bezoek met de sleutel ook de expositie Opgegraven, waar sporen van de vroegere bewoners duidelijk aanwezig zijn.

Een bezoek aan Slot Loevestein is geschikt voor zowel gezinnen met kinderen als voor volwassenen en ouderen. Neem alvast een virtueel voorproefje en neem een kijkje in het Munnikenland, de soldatenhuisjes, de speeltuin en het kasteel.

Kinderen genieten hier volop

Kinderen kunnen lekker hun eigen gang gaan in en rond Slot Loevestein. Laat buskruit ontploffen in de kruittoren, schiet met musketten, laat het kanon knallen en zet de vesting onder water met het waterspel. Onder in de kelder van het kasteel kun je je tot een echte ridder of jonkvrouw verkleden (tijdens vakanties). Regelmatig zijn er leuke workshops en extra activiteiten. In de prachtige natuur rond het slot wacht nog meer avontuur, want daar loop je zo een kudde wilde paarden of koeien tegen het lijf.

Romantische overnachting

Was de vesting ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu is iedereen er van harte welkom! Voor een bezoek of om iets te vieren, te vergaderen of voor een origineel teamuitje. En wat denk je van een vorstelijke overnachting in de Bed en Breakfast? Hoe romantisch is het om je geliefde hiermee te verrassen? Dwaal 's avonds door de verlate vesting en wordt wakker met uitzicht op het kasteel terwijl je geniet van een heerlijk ontbijt.

Slot Loevestein in Poederoijen (op slechts 20 minuten rijden vanaf de A2 bij Zaltbommel).

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Echte ridders op Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Kinderactiviteiten. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.