Slot Loevestein - Op avontuur in de geschiedenis

Slot Loevestein

Een mooie weg langs de Maas voert je naar het prachtige Loevestein. Verken deze oude vesting, die met haar kasteel, aarden wallen, bastions en soldatenhuisjes nog bijna dezelfde is als in de achttiende eeuw. Van verdedigingsbolwerk werd Slot Loevestein staatsgevangenis en van onderdeel van de Hollandse Waterlinie een eilandje in 'nieuwe natuur'. Mis geen enkel spannend verhaal uit de geschiedenis van Loevestein en ga op avontuur in het slot!

Hugo de Groot

In de zestiende eeuw was de vesting in gebruik als gevangenis, de meest markante periode in de geschiedenis van het slot. De internationaal beroemde rechtsgeleerde Hugo de Groot zat gevangen in Slot Loevestein, maar wist te ontsnappen... Een bijzonder boeiend verhaal dat dagelijks wordt verteld door de museumgidsen. In 2021 is dit exact 400 jaar geleden en dat vieren we!

Op ontdekking met je eigen sleutel

De interactieve exposities door de hele vesting zijn tijdens openingstijden zelfstandig te bezoeken met een persoonlijke sleutel. Je bepaalt zelf het tempo en onderweg hoor je van de gidsen korte verhalen over het ontstaan van Loevestein, de Nederlandse opstand en Loevestein als vesting in de Hollandse Waterlinie. Bezoek met de sleutel ook de expositie Opgegraven, waar sporen van de vroegere bewoners duidelijk aanwezig zijn.

Kinderen genieten hier volop

Kinderen kunnen lekker hun eigen gang gaan in en rond Slot Loevestein of meedoen met een van de workshops en tochten die regelmatig worden georganiseerd. Onder in de kelder van het kasteel verkleden ze zich tot een echte ridder of jonkvrouw! En bij het verhaal 'Ontsnapt' mogen ze in de boekenkist van Hugo de Groot zitten. In de prachtige natuur rond het slot wacht nog meer avontuur, want daar loop je zo een kudde wilde paarden of koeien tegen het lijf.

Een schoolreisje of kinderfeestje wordt één groot avontuur op deze stoere vesting. Een workshop soldaat of archeoloog? Of als ridder of jonkvrouw terug naar de Middeleeuwen? Slot Loevestein maakt er een dag vol fantasie van voor jou en je vrienden!

Spannende real life game voor groepen

Was de vesting ooit bedoeld om de vijand buiten te houden, nu is iedereen er van harte welkom! Voor een bezoek, een vorstelijke overnachting of om iets te vieren, te vergaderen of voor een origineel teamuitje. Tip voor groepen vanaf acht personen: de spannende real life game Loevestein Bezet! Probeer om net als Herman de Ruyter in 1570 het slot te bezetten. Lukt het jullie om alle puzzels te kraken en de goudstukken in handen te krijgen?

Slot Loevestein in Poederoijen (op slechts 20 minuten rijden vanaf de A2 bij Zaltbommel) leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag, kinderfeestje (vanaf € 15,00 p.p.), schoolreisje, weekendje weg en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Echte ridders op Slot Loevestein. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Samen buskruit maken. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.

Kinderactiviteiten. Foto: Slot Loevestein © Marcel Köppen.