Slot Zuylen

Slot Zuylen

Het statige Slot Zuylen begon in de dertiende eeuw als woontoren, gebouwd door de Heer van Suilen en Anholt. Deze sierde het landschap tot 1420, daarna werd deze toren afgebroken. Zo'n honderd jaar later begon de herbouw van Slot Zuylen en nu is het kasteel onder begeleiding te bewonderen in dezelfde staat sinds 1752.

De bekendste bewoner van het slot was Belle van Zuylen. Zij was één van de eerste geëmancipeerde vrouwen van Nederland. Het slot beschikt over een mooie globelinzaal van de Delftse tapijtwever Maximiliaan van der Gught. De tuin van Slot Zuylen is niet erg groot, maar binnen de grachten zijn wel veel elementen bewaard uit diverse stijlperioden. De tuin beschikt onder andere over een monumentale slangenmuur en vele stinsenplanten. De theeschenkerij in de voormalige linnenkamer van het slot is open tijdens rondleidingen. Bij mooi weer is het terras geopend. Vanaf hier heeft de bezoeker een adembenemend uitzicht op het slot, de slotgracht, de tuin en de omgeving. In het terras zijn de opgemetselde fundamenten zichtbaar van de oude middeleeuwse woontoren. Toen het kasteel nog bewoners had was het terras in gebruik als bleekveld voor de was. In en om het kasteel worden leuke kinderfeestjes georganiseerd. De salon van Belle van Zuylen is dé locatie voor een professioneel begeleide dialoog met diepgang voor werk en leven. Het museumkasteel is buiten de openingstijden beschikbaar als locatie voor vergaderingen, seminars en ontvangsten in een stijlvolle ambiance.

Slot Zuylen in Oud-Zuilen leent zich ook goed voor een schoolreisje, workshop en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Slot Zuylen

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.