1Slot Zuylen

Het statige Slot Zuylen begon in de dertiende eeuw als woontoren, gebouwd door de Heer van Suilen en Anholt. Deze sierde het landschap tot 1420, daarna werd deze toren afgebroken. Zo'n honderd jaar later begon de herbouw van Slot Zuylen en nu is het kasteel onder begeleiding te bewonderen in dezelfde staat sinds 1752.

Globelinzaal en slangenmuur

De bekendste bewoner van het slot was Belle van Zuylen. Zij was één van de eerste geëmancipeerde vrouwen van Nederland. Het slot beschikt over een mooie globelinzaal van de Delftse tapijtwever Maximiliaan van der Gught. De tuin van Slot Zuylen is niet erg groot, maar binnen de grachten zijn wel veel elementen bewaard uit diverse stijlperioden. De tuin beschikt onder andere over een monumentale slangenmuur en vele stinsenplanten.

Thee en rondleidingen

De theeschenkerij in de voormalige linnenkamer van het slot is open tijdens rondleidingen. Bij mooi weer kun je ook van het zonnetje genieten op het terras met een adembenemend uitzicht op het slot, de slotgracht, de tuin en de omgeving. In het terras zelf zie je nog de opgemetselde fundamenten van de oude middeleeuwse woontoren. Toen het kasteel nog bewoners had werd het terras gebruikt als bleekveld voor de was. Het is één van de vele leuke feiten die je hoort tijdens een rondleiding.

Kinderfeestjes en verhuur

In en om het kasteel worden leuke kinderfeestjes georganiseerd. Het museumkasteel is buiten de openingstijden beschikbaar als locatie voor vergaderingen, seminars en ontvangsten in een stijlvolle ambiance. En het is een van de mooiste trouwlocaties van Nederland.

Slot Zuylen in Oud-Zuilen leent zich ook goed voor een schoolreisje, workshop en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Bezoek het mooie Slot Zuylen. Foto: Trudelies de Graaf
Bezoek het mooie Slot Zuylen. Foto: Trudelies de Graaf