Museum Dr8888
Moderne kunst in Museum Dr8888

De collectie van Museum Dr8888 heeft een prachtig onderkomen, midden in het centrum van het Friese Drachten. In een voormalige franciscaner klooster krijgen bezoekers een boeiend overzicht voorgeschoteld van de beeldende kunst vanaf de twintigste eeuw. Werken van Theo van Doesburg, Kurt Schwitters en Thijs Rinsema behoren tot de bijzondere collectie. Het hele jaar door is de Stijlkamer van Thijs Rinsema te zien en naast de eigen collectie organiseert het museum meerdere wisseltentoonstellingen per jaar.

Dada en De Stijl

In Drachten vertegenwoordigden de kunstenaars Theo van Doesburg, Thijs Rinsema en Kurt Schwitters de kunststromingen De Stijl en het Dadaïsme. Deze internationale avant-gardebewegingen kwamen in Drachten terecht door een bijzondere vriendschap tussen architect en schilder Theo van Doesburg en twee broers uit Drachten: Evert en Thijs Rinsema. Hierdoor rezen in Drachten bijzondere gekleurde woningen op, de zogenaamde Papegaaienbuurt, geschilderd in rood, geel en blauw, deed veel stof opwaaien. Bekijk in het museum werken van Thijs Rinsema, Kurt Schwitters en Theo van Doesburg. Er is zelfs een aparte Rinsema-vleugel, die het grootste deel van het jaar is te zien. Deze vleugel bestaat voornamelijk uit werken uit de eigen collectie, een vaste collectie van meer dan honderd stuks.

In het Museumcafé en de prachtige tuin strijken bezoekers neer voor koffie, thee en gebak. In de Museumwinkel zijn boeken, kaarten en cadeau's te vinden.

Voor kinderen

Voor de kinderen is er een speciaal Kinderatelier waar ze elke woensdag lekker kunnen knutselen tijdens de Kinderworkshops.

Museum Dr8888 in Drachten leent zich ook goed voor een schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.museumdrachten.nl

Bekijk moderne kunst uit Friesland in Museum Dr8888. Foto: Roel Pot
Bekijk moderne kunst uit Friesland in Museum Dr8888. Foto: Roel Pot