Vesting Bourtange: een dagje weg vol geschiedenis!

Vesting Bourtange

Ga terug naar het jaar 1742 en ontdek Vesting Bourtange. Deze vestingstad is niet alleen prachtig om te zien, het bruist ook van de activiteiten. Van gezellige markten tot levensecht nagespeelde veldslagen. En elke zondagmiddag in het zomerseizoen, van april tot en met oktober, wordt er een kanon afgeschoten. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen!

De historische vestingstad Bourtange was tussen 1593 en 1851 een belangrijk verdedigingswerk, gemaakt in opdracht van Willem van Oranje. Een aantal jaren was het in gebruik als agrarisch dorp, maar nu is de vesting weer in ere hersteld. In de vesting is nu het complete stadje te bekijken met een historische molen, een protestantse kerk en authentieke huisjes.

Vesting Bourtange

Musea Bourtange

Er zijn verschillende musea in Vesting Bourtange. In Museum De Baracquen vind je allerlei oude gebruiksvoorwerpen. In Het Nieuwe Kruithus is er op het witte doek een film te zien over de geschiedenis van de vesting. In de Kapiteinswoning is de tijd niet vooruit gegaan en zie je hoe het was om te leven in de vesting. De Synagoge van Bourtange is de enig goedbewaarde synagoge langs de Nederlands-Duitse grens. Hier ontdek je de Joodse geschiedenis aan de hand van voorwerpen en indrukwekkende foto’s.

Verdedig zelf de muren

In attractie Terra Mora kom je alles te weten over het moeras rondom de vesting. Historische figuren vertellen hoe het was om zo'n tweehonderd jaar geleden in de vesting te leven. Vlieg mee op een kraanvogel over het moeras. Of kom zelf in actie in de kanonnenhal. In deze ruimte van Terra Mora lijkt het of je zelf bovenop de vesting staat en de troepen van Bommen Berend in de verte ziet aankomen. Schiet snel met de kanonnen en musketten om ze tegen te houden!

Vesting Bourtange is leuk voor een dagje weg met familie of als bedrijfsuitje. Kanoën door de grachten, vestingspelen zoals de Slag om Bourtange of buks- en boogschieten: voor iedere groep een leuke activiteit. Blijven slapen kan ook. Er zijn zes logementen met bedstee en zes logementen met een normaal bed.

Welkom! Foto: Vesting Bourtange.

Alsof je terug gaat in de tijd. Foto: Vesting Bourtange.

Welkom! Foto: Vesting Bourtange.

Welkom! Foto: Vesting Bourtange.

Welkom! Foto: Vesting Bourtange.

In het zomerseizoen zijn er kanonschoten. Foto: Vesting Bourtange.

Welkom! Foto: Vesting Bourtange.

Stap door de poort van de vestingwallen. Foto: Vesting Bourtange.