1

Wandelen en varen door de Nieuwkoopse Plassen
Wandelen en varen door de Nieuwkoopse Plassen

Geniet bij de Nieuwkoopse Plassen van de serene natuur en ontdek alle geheimen van het laagveenmoeras. Ontmoet schuwe moerasvogels, ga op zoek naar de otter en neem een kijkje bij het grote insectenhotel. Hoe wil je het uitgestrekte natuurgebied verkennen? Vanuit een bootje, wandelend of op de fiets? Bekijk de mogelijkheden vast.

Vaar geruisloos op het water

Verken de open plassen, slootjes en rietlanden met de boot tijdens de Seizoensvaartocht. De schippers van fluisterboot Blauwjantje heten je van harte welkom en laten je in twee uur de mooiste plekjes van de omgeving zien. Tip: vergeet je verrekijker niet en neem anti-muggenmiddel mee. Wil je liever zelf door het natuurgebied peddelen? Dat kan met de Otterkanoroute. Vaar geruisloos op het water en kom alles te weten over de otter. Wist je dat de otter één van de grootste landroofdieren van Nederland is? Ontdek met de andere kanoroutes welke kleine diertjes er tussen het riet leven en maak kennis met bijzondere vogels zoals de purperreiger en de lepelaar.

Fiets- en wandelroutes

Stap op de fiets en toer ontspannen door de polders. Geniet van het prachtige uitzicht en de heerlijke frisse lucht. Wandel je liever? Kies dan voor één van de wandelroutes door het uitgestrekte natuurgebied. De routes kun je downloaden op de website. Tijdens een wandeling door het vogelrijke natuurgebied de Groene Jonker is het een aanrader om even uit te rusten op de Groene Hartbank. Luister daar naar het wuivende riet en de fluitende vogels. Een oase van rust midden in het Groene Hart.

Ontdekken met de kids

Ga met de kids op onderzoek uit en ontdek het spannende onderwaterleven van de plassen. Tussen het riet en de waterplanten leven waterinsecten, zoetwatermosselen en snoeken. Beklim de hoge uitkijktorens voor een mooi uitzicht. Of peddel met ze naar het het eilandje Geitenkamp! Op dit kleine eiland middenin de Nieuwkoopse Plassen valt het hele jaar door wat te beleven. Bekijk de torens van Nieuwkoop, volg de speurtocht en ontdek de bruine kiekendief vanuit de drijvende kijkhut.

Wandelen en varen door de Nieuwkoopse Plassen in Nieuwkoop leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Wandelen en varen door de Nieuwkoopse Plassen