Misdaden oplossen in het Marechausseemuseum

Het Marechausseemuseum is het oudste politiemuseum van Nederland. Je wordt ondergedompeld in het leven van een marechaussee. Spoor misdadigers op in een echt laboratorium en voel hoe het is om op een marechausseemotor te zitten! De collectie van het museum vertelt het verhaal van marechaussees te paard uit de Napoleontische tijd tot de moderne Marechaussee van nu.

Bewonder de uitgebreide wapencollectie en uniformen van de Marechaussee door de eeuwen heen. Nog spannender: een M113 gepantserd rupsvoertuig waar je zelfs binnenin mag kijken! Of een gepantserde autodeur met echte kogelinslagen... Wil jij later bij de Mobiele Eenheid? Bekijk dan alvast een helm, de wapenstok en het schild van heel dichtbij.

Als rechercheur in het jeugdlaboratorium

Ga in het jeugdlaboratorium als een echte rechercheur aan de slag! Speur mee op de plaats delict en voer een vezelonderzoek uit. Heb je hierna nog niet genoeg informatie om de dader te ontmaskeren? Voer dan een bot- en haaronderzoek uit. Let op: het jeugdlaboratorium is alleen op afspraak geopend.

Volg een rondleiding

Tijdens een museumrondleiding kom je alles te weten over de ontwikkeling van de Marechaussee door de jaren heen. Op afspraak loodst een gids je tijdens deze Marechausseerondleiding in anderhalf uur door de interessante geschiedenis. Van de oprichting in 1814 tot de moderne en professionele Marechaussee van nu.

Wat doet de Marechaussee?

Wat doen marechaussees eigenlijk precies? Marechaussees zorgen ervoor dat we ons veilig kunnen voelen in Nederland. Dat doen ze onder andere door de grenzen te bewaken. Op het vliegveld heb je ze vast wel eens aan het werk gezien. Daar houden ze alles nauwkeurig in de gaten en controleren ze paspoorten. Ook zorgen ze voor de veiligheid van de koning en koningin, en begeleiden ze auto's die kostbare voorwerpen vervoeren.

Misdaden oplossen in het Marechausseemuseum in Buren leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, kinderfeestje (vanaf € 2,00 p.p.), schoolreisje en bruidsreportage of trouwlocatie of trouwfeest. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Verkleed je als een echte soldaat!

Spooronderzoek met een echte microscoop.

Verkleed je als een echte soldaat!

Verkleed je als een echte soldaat!

Verkleed je als een echte soldaat!

Bewonder een tank van dichtbij.

Verkleed je als een echte soldaat!

Het gebouw. Foto's: Jurgen Glaudemans.

Verkleed je als een echte soldaat!

Op onderzoek uit in het jeugdlaboratorium.