Dendermonde, de Ros Beiaardstad

Dendermonde Ros Beiaardstad

Het onovertroffen symbool van Dendermonde, de trots van elke Dendermondenaar, is het Ros Beiaard. In de sage verdrinkt het paard, maar het blijft verder leven in de Ros Beiaardommegang van Dendermonde.

Om de tien jaar maakt het Ros Beiaard met de Vier Heemskinderen op de rug zijn triomftocht door de stad. Het Ros staat op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van de Unesco. De laatste ommegang was in 2010. Maar ook buiten de ommegangen is in het Dendermondse stadsbeeld het Ros Beiaard te vinden. Zo is, naast de vele andere beelden in de stad, op het justitiepaleis een bronzen Ros Beiaardbeeld te vinden. Er bestaat een Ros Beiaardstraat, een Ommegancklaan, Pijnderslaan en een Reynoutstraat. In de zomermaanden wapperen er in Dendermonde feestelijke Ros Beiaardvlaggen. Met de Ros Beiaardboot kan een boottocht worden gemaakt op de oude Dender. Banketbakkers verkopen Ros Beiaardgebak en er zijn vele activiteiten rondom dit thema. Elke laatste donderdag van augustus is de Reuzenommegang, dat elk jaar vele duizenden bezoekers trekt.

Dendermonde Ros Beiaardstad in Dendermonde leent zich ook goed voor een weekendje weg. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Dendermonde Ros Beiaardstad

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.