Ontdek het mysterie van het eigenaardige eiland Schokland

Museum Schokland

Museum Schokland vertelt het spannende verhaal van 10.000 jaar strijd tegen en met het water. Het verhaal van Schokland! Voor de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 was Schokland een eigenaardig eiland in de Zuiderzee. Hier woonde de Schokkerbevolking; een volk met een heel eigen cultuur, die verloren ging toen het eiland door overstromingen niet meer bewoonbaar was. De zeebodem werd polder en het eiland kwam droog te liggen. Een grote archeologische en geologische rijkdom bleef achter en Schokland staat vanwege deze schatten sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Binnen en buiten schatten

Op de middeleeuwse terp Middelbuurt, een van de drie laatste woonterpen van het voormalige eiland, vind je Museum Schokland. Hier komt het verhaal van vele eeuwen tot leven: de ijstijd, de eerste bewoners van 4500 voor Christus, de bijzondere geschiedenis van de latere Schokkerbevolking en de ontstaansgeschiedenis van de Noordoostpolder. Geologische, archeologische en historische schatten uit de bodem van Schokland schetsen het verhaal door de eeuwen heen. Rondom de historische Staatskerk vind je stenen waterkelders waarin vroeger drinkwater werd opgevangen en een reconstructie van een houten palenscherm dat voorheen het eiland moest beschermen tegen verwoestende golven.

4000 jaar oude voetstappen

Tijdens je tocht door het museum ervaar je hoe de bevolking van het eiland eeuwenlang strijd voerde tegen het water. Land en water wonnen het om en om van elkaar, met wisselende invloed van de mens hierop. Dit thema is ook vandaag de dag heel actueel. Een van de pronkstukken van het museum is een paar in rivierklei geconserveerde prehistorische menselijke voetafdrukken van circa 4000 jaar oud! In 1984 werden deze voetstappen bij Schokland gevonden en ze behoren tot de oudsten van West-Europa. Er zit ook een afdruk van kindervoetjes bij. Bijzonder!

Voor de kids: ga op expeditie!

Bij Museum Schokland kunnen kinderen al speurend de verhalen van Schokland leren kennen. Bij de entree ligt tegen een kleine vergoeding de speciale Expeditiekit al op jullie te wachten: daarmee kunnen kinderen op ontdekkingstocht over het hele eiland. Verder kunnen ze aan de slag als archeoloog of hun 'eigen Schokland' bouwen in de interactieve zandbak. Is het land te laag? Dan overstroomt je eiland!

Museum Schokland is uiteraard ook open voor schoolreisjes, groepsreizen en rondleidingen. De bijzondere sfeer maakt het voormalige eiland zeer geschikt voor een trouw- of verjaardagsfeest. Vraag ook naar de mogelijkheden voor teamuitjes of vergaderen. Een bezoek aan Museum Schokland is geschikt voor het hele gezin: kinderen, volwassenen en ouderen.

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Archeologen in spe. Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Speel in de interactieve zandbak. Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

In het museum vind je prehistorische menselijke voetafdrukken. Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Maak kennis met skeletten uit de ijstijd. Foto: Museum Schokland

Ga zelf op onderzoek uit! Foto: Museum Schokland

Je vindt het museum in de mooie Noordoostpolder. Foto: Museum Schokland