Museum De Wieger

Museum De Wieger

In 1922 laat dokter Hendrik Wiegersma het monumentale huis De Wieger bouwen. Na zijn kennismaking met de schilder Otto van Rees gaat Wiegersma vanaf 1925 zelf schilderen. Binnen enkele jaren behoort hij tot de bekendste kunstenaars van het Nederlands expressionisme.

Huis De Wieger wordt een trefpunt van cultureel leven waar kunstenaars elkaar regelmatig ontmoeten. In 1976 wordt het huis verbouwd tot museum. Schilderijen, tekeningen en grafiek vormen het grootste deel van de vaste collectie. Vrijwel alle bekende Nederlandse kunstenaars uit de periode 1910 tot 1950 zijn hierin vertegenwoordigd. Van Hendrik Wiegersma zelf bezit het museum een groot aantal werken.

Daarnaast zijn er ook wisselexposities, onder andere in de twee ateliers. Daar maak je kennis met kunstenaars van vandaag. Als ze open zijn, want deze ateliers zijn trouwlocatie. Voor jonge speurneuzen is er een spannende speurtocht waarbij ze goed moeten kijken! Zoek de verschillen, bedenk nieuwe titels voor de schilderijen of voorspel welke kunstwerken ’s avonds tot leven kunnen komen.

Wie toch op bezoek is bij het museum, kan meteen eens 'langs het tuinpad van mijn vader' lopen. In 2008 is dit tuinpad, uit het bekende lied van de zoon van Wiegersma, officieel opgenomen in het straatnamenregister.

Museum De Wieger

Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.