Museum Elburg


-advertentiepositie-Dwaal door de historische schatkamer van Museum Elburg

Een dagje Elburg? Na een bezoek aan Museum Elburg komen de straten van dit middeleeuwse vestingstadje tot leven. Het museum laat talloze schatten zien en is gevestigd in het prachtige Agnietenconvent, een vrouwenklooster uit de vijftiende eeuw. Wandel door de verstilde kloostertuin, neem plaats in de oude kappersstoel en ontdek hoe Elburgers in de middeleeuwen werden gestraft. In dit museum vind je een uitgebreide collectie voorwerpen die gaan over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving.

Van schandbank tot wijnbokaal

Het museum neemt je mee in de Elburgse geschiedenis aan de hand van zes themazalen. Bewonder een echte middeleeuwse schandbank, een pijnbank en een doornstokje, dat boven je hoofd werd gebroken als je ter dood was veroordeeld. In een volgende zaal blinkt een echte zilveren wijnbokaal van de zeventiende-eeuwse weldoenster Maria Catharina Feith, stichteres van ouderentehuis Het Feithenhof. Vanaf 1733 kwamen de bewoners van het hof ieder jaar op de dag van Sint Maarten bijeen ter herinnering aan haar. Deze schitterende bokaal werd tijdens die feesten tot de nok toe gevuld en ging alle feestgangers langs. Een topstuk uit de collectie!

Kloostertuin

Hoewel het Agnietenconvent al vaak verbouwd is, staat de middeleeuwse dubbelkapel er nog wel. Hiervan zijn er maar twee in Nederland, waarvan één in Elburg dus! Neem zeker even een kijkje bij de muurschilderingen en wandel langs de wisselende kunstexposities. De kloostertuin is een oord van rust. Hier worden geregeld evenementen en festivals gehouden.

De Vischpoort, kazematten en het muurhuisje

Met een combiticket voor het museum bezoek je ook de drie andere locaties binnen de vestingsmuren: de Vischpoort, de kazematten en het muurhuisje. De middeleeuwse Vischpoort en de kazematten, de oudste nog bestaande kanonkelders van Nederland, laten zien hoe men vijanden op afstand hield. In het schattige muurhuisje ontdek je hoe de Elburgers honderd jaar terug leefden, inclusief authentieke waterpomp, olielampjes en een heuse kakdoos!

Museum Elburg in Elburg leent zich ook goed voor een kinderfeestje en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

 Bezoek www.museumelburg.nl

Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.
Foto: Museum Elburg.