Museum Lunteren
Museum Lunteren

In Museum Lunteren is een groot fotoarchief te bezichtigen van Lunterse personen, Lunterse objecten en omgeving. Tijdens wisselende exposities worden gedeeltes van deze collectie getoond. Ook heeft het museum een grote collectie unieke ansichtkaarten van Lunteren en omgeving, vanaf 1900 tot heden. Een kopie van de kaarten is bij te bestellen bij het museum. Ook zijn daar oude ansichtkaarten te koop.

Het mammoetjong in het souterrain is de meest bijzondere aanwinst van het museum, als enige museum in Nederland heeft het een prehistorische mammoetbaby in de collectie. Het jong hoort bij de permanente expositie 'Schatten van de Goudsberg'. Met de Goudsberg wordt het middelpunt van Nederland bedoeld, dat in Lunteren ligt.

Bezoek ook Uitkijktoren De Koepel op de Galgenberg, waar de permanente tentoonstelling 'Hoog van de toren' te zien is. Via diverse luikjes krijg je een inkijkje in het dagelijkse leven van de vroegere bewoners van de Goudsberg.

Voor scholen is een fietstocht ontwikkeld langs archeologische monumenten en andere sporen in het landschap van vroegere bewoners, zoals de Hessenweg, de Wildwal en het Middelpunt van Nederland.

Bewonder de babymammoet! Foto: Hans Wijninga
Bewonder de babymammoet! Foto: Hans Wijninga