Museum Houtstad IJlst
Museum Houtstad IJlst

Wie aan IJlst denkt, denkt misschien aan de Elfstedentocht. En dat is terecht, want de tocht der tochten komt inderdaad door dit Friese stadje heen. Maar wist je dat IJlst ook een rijke historie heeft in de houtindustrie en de scheepsbouw? In Museum Houtstad IJlst nemen boeiende tentoonstellingen je mee terug in de tijd.

Prachtige ligging

Behalve de interessante collectie, ligt het museum ook op een schitterende plek aan de rivier de De Geeuw, die IJlst met Sneek verbindt. Vanaf de bovenste verdieping (met grote glazen pui) heb je bovendien een prachtig uitzicht op houtzaagmolen De Rat: een historisch icoon van de stad dat doet terugdenken aan de industrie van vroeger.

Collectie Nooitgedacht

Een van de topcollecties van Museum Houtstad IJlst is de collectie Nooitgedacht. In de oude fabriek van Jan Jarigs Nooitgedacht (destijds de grootste werkgever van de stad) werden vanaf 1865 schaatshouten en -schaven gemaakt, maar ook speelgoed en gereedschappen. Bekijk de verschillende deelexposities over het werken in de fabriek en ontdek het speelgoed van vroeger!

 Bezoek www.houtstad-ijlst.nl

Museum Houtstad IJlst
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.