Kaap Skil - zeemansverhalen en gerookte vis

Museum Kaap Skil

Soms zijn ze vrienden en soms strijden ze met elkaar. Maar Texel en de zee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In museum Kaap Skil ervaren bezoekers deze bijzondere band. Geniet bijvoorbeeld van een gerookt visje en help mee een visnet te repareren. Iedereen krijgt zeebenen in dit museum!

Jutterij

Het leven van de Texelaars ging vroeger niet over rozen. Ze waren vaak straatarm en liepen bij nacht en ontij langs de branding, op zoek naar gratis hout. Zo kwamen ze warm en goedkoop de winter door. Dit jutten, zoeken naar op het strand aangespoeld materiaal, is inmiddels verboden. Maar in Kaap Skil vertelt een Texelse jutter regelmatig over zijn belevenissen. En in de Jutterij liggen de meest wonderlijke dingen, die ooit op het Texelse strand aanspoelden. Zwerf daarna ook zelf over het strand en waan je een echte Texelaar!

Schatten van de zee

Niet alleen op het strand zijn schatten te vinden, ook op de bodem van de zee ligt van alles verborgen. Duik mee het diepe water in en vind kammetjes, tabaksdozen en bestek in het museum. Door al die schatten wordt er steeds meer duidelijk over de scheepvaart van vroeger en hoe het leven aan boord was. Op de Reede van Texel wemelde het namelijk in de zeventiende eeuw van de schepen van over de hele wereld. In het museum is de achttien meter lange maquette 'Reede van Texel' te zien, waar het net als vroeger een drukte van belang is.

Activiteiten

In Kaap Skil is nog veel meer te ontdekken over Texel. Bewonder tentoonstellingen over de visserij, de strijd tegen het water en de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming). Maar er is ook veel te doen! Kinderen vanaf acht jaar kunnen meedoen met een speurtocht, die leidt naar een schat. En op het museumterrein herleef je vervlogen tijden. Loop door de huisjes van historisch Oudeschild en help de vissers met het netten breien. Vanaf de meivakantie tot en met de herfstvakantie is het in het museum echt een drukke boel. Er wordt vis gerookt, touw geslagen en geknoopt. Wie helpt een handje?

Museum Kaap Skil in Oudeschild leent zich ook goed voor een bedrijfsuitje, familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.

Foto: Kaap Skil.